Mer om våra plan

Biltemas Spitfire är versionen LF Mk.XVIe, som är nästan identisk med den mest legendariska versionen Mk. IX och är byggd i Castle Bromwich 1945. Flygplanet blev färdigt i samband med att andra världskriget tog slut. Därför togs det aldrig i drift i krig utan ställdes undan till 1949 och fick enbar tre år i aktiv tjänst innan det ställdes i förråd igen 1952.

Då var det jetflygplan som var framtiden för RAF, Royal Air Force, i Storbritannien. 2005 började SE-BIR, som planet heter i Sverige, genomgå en omfattande renovering som pågick under två år innan det återigen var tillbaka i sin ursprungs glans.

I maj månad kom planet till Ängelholms flygplats och under de senaste fem åren har piloten Pär Cederqvist flugit cirka 250 timmar i Spitfiren: "Den flyger bra, den svänger bra. Det är lika läckert som der ser ut", säger Pär om hur det är att flyga med Spitfire.

Biltema Airshow är samlingsnamnet för den flyguppvisning som oftast inviger nya varuhus, visar upp sig på flygdagar och som finns till för att ge publiken en upplevelse utöver det vanliga samtidigt som det förmedlar flyghistoria. Utöver Spitfire ingår även det klassiska amerikanska jaktflygplanet P-51D Mustang i Biltema Airshow. "Spitfiren väger mindre än Mustang, vilket gör den smidigare i luften. Dessutom ger vingens utformning Spitfire bättre egenskaper i låga hastigheter. Mustang har metallpropeller med mer massa än träpropellern i Spitfire. Det märks inte minst när man startar motorn, då Mustang går igång lite sakta medan Spitfire varvar upp direkt. Gyralkrafterna från propellern är följaktligen lite mer markanta i Mustang, den går lite mjukare i luften medan Spitfiren är mer stötig och kan vara lite jobbig att flyga när det är mycket turbulens", berättar Per om skillnaderna mellan de båda planen.

Båda planen har den klassiska Rolls Royce Merlin-motorn som utvecklades i England. Samma motor tillverkades även i USA under namnet Packard Merlin. De första versionerna gav drygt 900 hästkrafter, men senare förbättringar på motorerna gör att de kan ge ifrån sig uppåt 1700 hästkrafter.

Vickers Supermarine Spitfire Mk. XVI

Motor: Packard Merlin 266
Starteffekt: 1580 hk
Spännvidd: 11,2 m
Längd: 9,6 m
Max startvikt: 3,4 ton
Max hastighet: 660 km/h
Max räckvidd: 815 km

North American P-51D Mustang

Motor: Packard Merlin 1650-9 V12
Starteffekt:1500 hk
Spännvidd: 11,3 m
Längd: 9,8 m
Max startvikt: 4,5 ton
Max hastighet: 800 km/h
Max räckvidd: 1400 km