Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Fläktar

Köpguide fläktar - för svalka och värme

I sommarstugan, garaget, sovrummet eller husvagnen? En fläkt är ett effektivt alternativ när du behöver tillfällig svalka en varm sommardag. I denna köpguide tittar vi närmare på kalluftsfläktar, vad du bör tänka på innan du slår till och vilka olika typer det finns.

Varför ska du köpa en fläkt?

Står du och funderar på huruvida du bör köpa en kalluftsfläkt eller inte, men kan inte riktigt bestämma dig? Här är tre anledningar varför du bör slå till:

  • En fläkt är ett smidigt nedkylningsalternativ som lätt smälter in i omgivningen.
  • De är betydligt mycket billigare än att installera och hålla igång en luftkonditioneringsanläggning.
  • En fläkt är mycket mer flexibla och lättare att flytta omkring i bostaden än en portabel AC.

Vad är en kalluftsfläkt?

En traditionell kalluftsfläkt kyler inte ner lufttemperaturen utan använder sig av luften runt omkring för att skapa en kylande effekt med hjälp av ett luftflöde, vilket upplevs svalkande. Om du ändå vill kyla ner den luft som fläkten avger kan du placera fläkten nära ett öppet fönster för att dra in utomhusluften eller placera till exempel en skål med kallt vatten eller is, framför fläkten. Då sprider fläkten den nedkylda luften som skålen avger runt i rummet. Du kan också placera fläkten nära golvet eftersom det ofta är något kallare där.

Vilken typ av fläkt passar dig?

Det finns många olika typer av fläktar på marknaden, men de flesta fläktar består av blad, en husenhet, en motor, en strömkälla och något som håller den upprätt (stativ, ben etc.). Det finns naturligtvis också en del fläktar som inte faller inom denna standardutformning. Nedan följer en lista på de vanligaste fläkttyperna.

Golvfläkt

En golvfläkt är precis som namnet antyder, en fläkt som placeras på golvet. Den ger ofta ett bredare och starkare luftflöde än andra fläktar då den generellt sett är större. Det finns både låga golvfläktar som står direkt på golvet och golvfläktar monterade på stativ. Fläktar med teleskopstativ kan justeras i höjdled, vilket innebär att du lättare kan anpassa luftflödet till olika utrymmen.

Bordsfläkt

Bordsfläktar är mindre fläktar som är tillverkade för att placeras på ett bord eller liknande ytor. De tar inte upp mycket plats men är på grund av dess storlek inte lika effektiva som större fläktar.

Torn- och pelarfläkt

Tornfläktar, även kallade pelarfläktar, passar utmärkt i mindre utrymmen eller då du vill ha en fläkt som är diskret. De kallas just torn- och pelarfläktar eftersom de har formen av ett torn eller en pelare. De har ofta ett oscilleringsreglage, vilket betyder att luftflödet kan vinklas i sidled i en svepande rörelse.


Var ska du placera fläkten?

Letar du efter en kraftfullare modell för större utrymmen, eller en energisparande mindre modell? När du väljer en kalluftsfläkt bör du ha klart för dig var du planerar att använda fläkten. Utrymmets storlek påverkar nämligen hur kraftfull fläkt du behöver. Om du planerar att använda fläkten i ett litet rum räcker det kanske med en mindre fläkt, medan du kanske behöver se dig om efter en större och mer kraftfull fläkt om du planerar att placera den i ett större utrymme.

Hur högt låter fläkten?

Majoriteten av alla fläktar på marknaden avger ljud när bladen roterar, det kan du inte komma undan, men de låter olika mycket. Om du är känslig för ljud eller planerar att ha på fläkten ofta under längre perioder vill du inte att ljudet blir ett störningsmoment. Undersök därför hur mycket fläkten låter.

Vilka funktioner vill du att fläkten har?

Oavsett om du letar efter en fläkt att ställa i ditt sovrum eller ditt garage, vill du kanske att fläkten ska ha vissa funktioner. En av de vanligaste funktionerna för kalluftsfläktar är oscillation: vill du att fläkten sveper luftflödet över rummet eller vill du att luftflödet är koncentrerat till en viss plats? De flesta kalluftsfläktar låter dig även ställa in olika svängningsmönster och hastigheter. Utöver dessa vanliga funktioner är det även möjligt att finna fläktar med timerfunktion och en tillhörande fjärrkontroll. Om du ska använda fläkten tillfälligt är det en fördel om den är lätt att flytta mellan olika utrymmen. Undersök därför storlek, vikt och kabellängd.

 

FAQ Fläktar

Vad betyder oscillerande fläkt?

Oscillering innebär att fläktens luftflöde kan justeras sidledes och/eller höjd-ledes.

Är fläktar bra?

Ja. En fläkt svalkar kroppen utan att sänka rumstemperaturen och är ett kostnadseffektivt alternativ till kylaggregat.

Varför låter fläktar?

Fläkten avger ljud då fläktbladen skär genom luften när de skapar det svalkande luftflödet.

När kom fläktar?

Schuyler Wheeler uppfann den första elektriska fläkten 1982 då han placerade en tvåbladig propeller på en elmotor.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.