Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Bordsfläktar för bättre luftcirkulation

Köpguide bordsfläktar – köp en bordsfläkt för att svalka dig

En bordsfläkt kan du ställa på bordet för att svalka dig i värmen. Även om bordsfläktar har en kompakt design är de ganska kraftfulla. Här går vi igenom vad du bör tänka på när du har tänkt införskaffa en bordsfläkt.

Så väljer du rätt bordsfläkt för ditt behov

När du ska köpa en bordsfläkt bör du ta hänsyn till flera saker:

  • Storlek och vikt. Du vill köpa en fläkt vars diameter är tillräckligt stor för ditt behov. Större fläktblad genererar nämligen ett större luftflöde. Samtidigt vill du kanske inte ha en otymplig och tung bordsfläkt. Detta då du kan vilja flytta omkring den i din bostad eller på kontoret.
  • Material. En bordsfläkt i plast kan se billig ut men vara praktisk. Dessa fläktar rostar inte till skillnad från bordsfläktar i stål. Även fläktar i rostfritt stål kan faktiskt rosta. Men fläktar i metall är å andra sidan mer hållbara. De står ofta pall om du råkar välta dem medan en plastfläkt kan spricka.
  • Luftflöde. Detta är en av de viktigaste faktorerna att titta på när du köper en bordsfläkt. Luftflödet mäts i kubikmeter per minut (m3/min). Detta mått berättar hur mycket luft som flödar ut ur fläkten. Bordsfläktar med högre varvtal kan ibland ha ett lägre luftflöde än en fläkt med ett lägre varvtal. Flera faktorer spelar nämligen in i luftflödet. Två exempel på dessa är motorkraft och fläktblad. Därför bör du undersöka hur mycket luftflöde den fläkt som du är intresserad av genererar.
  • Ljudnivå. Alla bordsfläktar är i viss utsträckning ljudliga. Vissa låter dock mer än andra och du kanske vill ha en tyst bordsfläkt? Då bör du överväga att välja en lite tystare modell. Vissa föredrar dock att ha ett visst fläktljud i bakgrunden. Ljudnivån anges i decibel (dB).
  • Vridbarhet. Vissa fläktar roterar eller kan vridas medan andra är fast monterade. En bordsfläkt som roterar har sina fördelar men även sina nackdelar. Till nackdelarna hör att den kan orsaka oljud i samband med att den vibrerar.

Vanliga frågor om bordsfläktar

Hur mycket el drar en bordsfläkt?

Flera av Biltemas bordsfläktar har en effekt på 20-37,2 watt. Det innebär att deras elförbrukning är 20 till 37,2 wattimmar eller 0,02 till 0,372 kilowattimmar.

Hur fungerar en bordsfläkt?

Bordsfläktar har en eldriven motor som får fläktbladet att rotera.