Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Varmvattenberedare

Köpguide varmvattenberedare – köp en ny vattenberedare till hemmet

Om din varmvattenberedare börjar närma sig slutet av sin livscykel är det dags att ersätta den. Detta bör du nämligen göra innan olyckan är framme. Hos Biltema hittar du flera olika vattenberedare i olika storlekar. Det gör att du kan välja en som är så stor och energieffektiv som du behöver. Nedan får du tips som hjälper dig att välja varmvattenberedare!

Välj rätt varmvattenberedare till din bostad

När du ska köpa en varmvattenberedare behöver du framför allt ta hänsyn till två faktorer. Den ena är beredarens kapacitet och den andra är energieffektiviteten.

Hos Biltema kan du hitta varmvattenberedare med följande kapaciteter:

  • 10 liter
  • 30 liter
  • 50 liter
  • 100 liter.

Vilken kapacitet du behöver beror på storleken på din bostad och familj. Även era levnadsvanor bör spela in i valet av vattenberedare. Behovet varierar nämligen beroende på hur ofta och länge ni duschar, tvättar, använder diskmaskinen etc.

Det finns dock vissa generella tumregler som kan hjälpa dig att välja rätt storlek. Om du känner dig osäker på din familjs behov kan du följa dessa. En varmvattenberedare med en kapacitet på 100 liter räcker ofta om du bor i ett mindre hus. Till sommarstugan räcker det ofta gott med en beredare som har kapacitet för 30 eller 50 liter.

Så vet du hur energieffektiv en vattenberedare är

Kostnaden för att värma upp vatten kan ofta utgöra en stor andel av hushållets uppvärmningskostnader. I takt med att din familj växer eller du spenderar mer tid hemma ökar denna kostnad. Därför är energieffektiviteten en viktig faktor att ta hänsyn till när du väljer varmvattenberedare. Genom att välja en mer energieffektiv beredare kan du sänka uppvärmningskostnaderna.

Tidigare användes skalan A+++ till D för att betygsätta produkters energieffektivitet. Sedan 2021 används dock en ny energimärkning inom EU. Den nya skalan sträcker sig från A till G. A är mest energieffektivt och G minst.

Du kan därmed kontrollera vilken kategori din nya vattenberedare faller i.

Vanliga frågor om varmvattenberedare

Hur stor varmvattenberedare behöver man?

En varmvattenberedare på 100 liter är ofta lagom för ett mindre hus.

Hur tömmer man en varmvattenberedare?

Stäng av strömmen till varmvattenberedaren och öppna en/flera vattenkran(ar). Stäng sedan avstängningsventilen och öppna den igen för att tömma ut vattnet.