Beskära buskar och träd – så gör du

Beskära buskar och träd – så gör du

Buskar och träd behöver då och då beskäras för att må bra och växa vackert. På våren kan du klippa bort allt som är dött och torrt samt missfärgade grenar.

En bra sekatör är A och O vid beskärning och en grensax för kraftiga grenar. Har du riktigt stora träd kan du behöva en motorsåg också. Fruktträd som äpple och päron brukar beskäras under tidig vårvinter. Vill du gallra trädkronan är det också lättare på våren innan träden har fått löv, eftersom det då är lättare att se trädets grenar och kronans form. Det finns mycket råd om beskärning på nätet om du vill ha specifika tips för just dina träd, till exempel äppelträd, päronträd, körsbärsträd och plommonträd.

När ska du beskära buskar, häckar och träd?

När det gäller beskärning av buskar, häckar och träd rekommenderas perioden juli–september, som brukar förkortas JAS. Under denna period är det fortfarande full fart på tillväxten och såren efter beskärningen läker snabbt ihop. För en del växter är vårbeskärning direkt olämplig på grund av blödning. Du kan beskära i stort sett alla växter under JAS-perioden träd, buskar, häckar med mera. Syrenbuskar är vanliga i svenska trädgårdar och dessa buskar tål kraftig beskärning. När du klipper häcken är det bra att göra den svagt konisk, det vill säga bredare nertill vid basen. Detta för att ljuset ska kunna nå längs hela häcken, annars kan den lätt bli gles och ful nertill.

Använd skarpa verktyg

Se till att dina beskärningsverktyg är välslipade så att du får fina snitt och inte skadar växterna. Klipp med en diagonal snittyta så minskar du risken för mögelangrepp. Du kan styra grenarnas riktning genom att lägga snittet precis ovanför och vinklat från en ny knopp. Ta bort grenar som växer inåt i ett träd och grenar som ligger och skaver mot varandra. Använd en grensåg för tjockare grenar. En grensax är också bra att ha och ger dig längre räckvidd. Vill du nå riktigt långt från marken finns det grensaxar på teleskopiska armar så att du kan nå flera meter upp, utan att stå på stege. Till sist kan du ta bort stamskott och rotskott, dessa tar energi från trädet. Rengör verktygen efter användning så håller de längre och är fräscha till nästa gång du behöver dem.

 

Titta på filmen för mer information om beskärning