Båtverktyg – Se vilka verktyg du bör ha ombord

Oavsett vilken typ av båt du äger eller kör runt i när badsäsongen är som bäst, är det alltid en bra idé att ha med sig verktyg på båten. Det är speciellt viktigt om du ska köra eller segla långt, mycket kan hända ute på havs. I den här artikeln tittar vi närmare på vad du bör ha med dig på båtturen, så att du kan reparera din båt om olyckan är framme.

Den stora verktygslådan

Om du har båt måste du vara bra på mycket. För om du äger en båt kan det ibland kännas som att du står i en varm dusch och river sönder 100-kronorssedlar. Det kan med andra ord löna sig att reparera lite själv om du skulle ha riktig otur.

För båtägaren som också är en hemmafixare som inte räds någon uppgift är ett solid och välfungerande multinyckelsats en bra lösning att ha med sig ombord. Det gäller inte bara motorn, utan även reparationer på däck, i pentryt och andra ställen där nyckelsatsen kommer att vara oumbärlig.

Du bör välja en toppnyckelsats där du i samma sats har ½-tums- och ¼-tumsstorlekar, så att du kan lösa mindre uppgifter på båten samtidigt som du även kan utförare mer komplicerade uppgifter, t.ex. propellerarbete.
Tänk på att många amerikanska och engelska båtmotorer använder nycklar i tummått, så du bör anpassa ditt val av verktyg efter detta.

Stjärngaffelnycklar är bra att ha med sig när det finns väldigt lite plats att arbeta på. De fungerar bättre i trånga utrymmen än en spärrnyckel eller som mothåll för genomgående bultar.

60855

Verktygssats - Satsen innehåller 152 delar och är både praktisk och kompakt förpackad.

60856

Hylsnycklar - Satsen innehåller ¼”, ½” och ¾” hylsnycklar i både mm- och tum-storlekar.

Man vet aldrig vad som kan hända när man är ute med båten, och vad som kan behöva repareras. Därför väljer många att ha med sig ett multiverktyg ombord. Ett multiverktyg med utbytbara huvuden är en mindre hylsnyckelsats med löst handtag och en spärrnyckel, allt kommer samlat i en sats.
Montera bara den bits eller hylsa du behöver för den aktuella situationen. Spärrnyckeln är bra när du ska lossa skruvar som sitter riktigt hårt.

Skruvmejsel och polygrip

Lite blandade verktyg är också att föredra när man packar verktyg för båtturen. Du bör även ha med dig standardverktyg som en skruvmejselsats, polygrip, avbitare och skiftnycklar. Polygripen används ofta vid uppgifter där du behöver ha ett ordentligt grepp. På samma sätt som när man använder den för VVS-arbete hemma i huset fungerar den även bra när du ska dra åt och lossa beslag eller gasspisen ombord.

60861

Polygrip - Polygriptången är hantverkaren ombord.

Om du har en båt där det är rejält trångt i motorrummet eller utombordaren, är de extrakorta fasta nycklarna en bra idé. Tänk på att de vanligaste storlekarna är 10-19 mm.

60859

Vad ska en bra skruvmejselsats innehålla när du befinner dig på en båt? Den bör innehålla skruvmejslar och stjärnskruvmejslar. Det kan också vara en bra idé att ha skruvmejslar som har ett skaft som ger dig ett bra grepp. Saker kan sitta fast ordentligt ombord.

60858

Multimeter för båten

Om du har båt, bör du ha en multimeter ombord. Du behöver den för att kunna testa elektriska komponenter på båten. En multimeter för båten bör innehålla:

  • Voltmeter för mätning av batterispänningar
  • Amperemeter för mätning av strömförbrukning upp till 10 A
  • Skyddande gummihölje om du skulle tappa den i kraftig sjö
  • Genomgångsmätare med ljud
  • Motståndsmätare
  • Batteritestare för 1,5 V- och 9 V-batterier
  • Spänningsmätning i AC-området upp till 300 V, som kan felsöka din landström i hamnen

Hos oss på Biltema har vi en sådan multimeter i sortimentet för mindre än 100,- Den är bra att ha till hands när du behöver den ombord.

60860

Varför nöja sig med en multimeter? Den är så prisvärd att du utan vidare kan ha en som alltid finns ombord på din båt.

Relaterade artiklar

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

På Biltema har vi allt du behöver för fantastiska dagar ute till havs, oavsett om det är en dagsutflykt eller en längre båtsemester.

6 fisketips för nybörjaren

6 fisketips för nybörjaren

Kom ut i naturen och upplev det fantastiska med fiske! Det är aldrig för sent att börja. Vi ger dig tipsen du behöver!

Vårda din båt - så gör du

Vårda din båt - så gör du

Det är viktigt att ta hand om båten och visa den kärlek. Vi guidar dig, steg för steg, hur du ska vårda din båt.