Bluffmail eller sms - vad gör jag?

Har du blivit uppringd av någon som utger sig för att vara från Biltema och begärt att du ska lämna ut ditt personnummer? Eller har du mottagit ett SMS gällande en order där du ombeds klicka på en länk eller dela personuppgifter? Dessa samtal och meddelanden är inte från Biltema. Vi tar aldrig kontakt för att begära personnummer och skickar inte ut webblänkar via e-post eller SMS i samband med paketutlämning.

Så här kan du agera om du har drabbats av ett bedrägeriförsök:

-Klicka aldrig på länkar och ge aldrig ut ditt personnummer via telefon, SMS eller e-post. Ring inte heller upp det angivna numret eller svara på meddelandet/e-posten.

-Anmäl händelsen till polisen genom att ringa 114 14 eller besöka en polisstation.

-Om du av misstag har klickat på en webblänk eller lämnat ut personuppgifter kan du:

-Kontakta din bank för att kontrollera dina konton.

-Se till att inga ändringar har skett i din folkbokföringsadress genom att kontakta Skatteverket och verifiera din folkbokföringsadress.

-Undersök om din post har blivit eftersänd genom att kontakta Svensk Adressändring.

-Om du oväntat får information om att en kreditupplysning har gjorts i ditt namn, kan du spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretaget. Spärren kan tillfälligt hävas om en kreditupplysning skulle behövas i framtiden.

 

Vad ska jag göra om jag misstänker att jag har fått ett falskt mejl som ser ut att komma från Biltema?

Klicka inte på länkar, öppna inte bilagor och svara inte på mejlet. Vi rekommenderar att du raderar det direkt. Dela aldrig information om bankkontonummer eller kreditkortsnummer. Biltema begär aldrig dina kontouppgifter via mejl.

 

Vem ska jag kontakta om jag tror att jag har råkat klicka på ett falskt mejl eller har blivit utsatt för bedrägeri?

Om du har lämnat ut personuppgifter och blivit utsatt för bedrägeri bör du omedelbart kontakta polisen för att göra en anmälan. Du bör även kontakta din bank så snart som möjligt för att spärra ditt konto. Om du av misstag har klickat på en länk i mejlet kan din dator bli infekterad med virus eller så kallade trojaner. För att säkerställa att din dator fungerar som den ska, rekommenderar vi att du kontaktar kundtjänsten hos den återförsäljare där du köpte den.