Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Elektriska vinschar

Köpguide elektriska vinschar – dra eller lyft laster effektivt med en elvinsch

Bor du på landsbygden eller kör ofta i ojämn terräng? Då kan du installera en elvinsch på ditt fordon och undvika att hamna i svåra situationer. En vinsch är ett redskap som används för att lyfta eller dra tunga föremål. Här berättar vi vad du bör ha i åtanke när du ska köpa en elektrisk vinsch!

Så väljer du rätt elektriska vinsch för ditt behov

Det finns i huvudsak två sorters vinschar:

  • elvinschar för horisontella drag
  • lyftvinschar för vertikala lyft.

Du bör därför välja vinsch utifrån om du har tänkt lyfta eller dra laster med vinschen.

När du väljer mellan olika elektriska vinschar behöver du framför allt ha koll på två egenskaper. Vi syftar på dragkapaciteten och vinschhastigheten. Dragkapaciteten är ett mått på hur mycket vikt vinschen kan dra eller lyfta. Detta mått anges i kilon och ett högre tal innebär en högre kapacitet. I Biltemas utbud hittar du vinschar som drar så mycket som 5,5 ton.

Du bör köpa en elvinsch med en högre dragkapacitet än vad du egentligen behöver. Förhållandena kanske inte är helt optimala när du vinschar och friktionen kan i vissa fall ställa till det. Därför kan det vara värt att välja en modell som klarar upp till 50 procent mer än vad som faktiskt behövs.

När det kommer till vinschhastigheten beror hastigheten bland annat på lastens vikt. En tyngre last kommer ta lite längre tid att vinscha. En elvinsch drar vanligtvis lasten med ungefär 1,5 m per minut. En modell med högre vinschhastighet har en mer kraftfull motor och förbrukar därmed också mer energi. Även detta är värt att ha i åtanke om du använder ett bilbatteri för att driva vinschen.

Vanliga frågor om elektriska vinschar

Vad är en elvinsch?

En elvinsch är en elektrisk vinsch som monteras på ett fordon och används för att dra eller lyfta en last.

Hur använder man en elektrisk vinsch?

Dra ut wiren och fäst den i eller runt det föremål du vill dra eller lyfta. Börja sedan vinscha med korta och kontrollerade drag. När du är klar lossar du wiren och rullar ihop den igen.