5 tips för perfekta våfflor

5 tips för perfekta våfflor

En klassisk våffla med sylt och grädde passar perfekt till en lyxig långfrukost på helgen. Byter du ut vetemjölet mot rågmjöl och minskar mängden smör något går det även fint att servera som lunch toppat med lite stekt sparris, cocktailtomater och crème fraiche. Läs våra tips för att få till perfekta våfflor!

1. Smält smöret på rätt sätt

När det kommer till att göra våfflor är det viktigt att behandla smöret på rätt sätt. Det ska smältas, men det ska inte koka. Låt därför smöret smälta långsamt i en kastrull under försiktig omrörning. I de flesta våffeljärn går det bra att grädda våfflorna utan att smöra järnet, men för lite extra frasighet kan du pensla på lite smör med hjälp av en silikonpensel mellan varje gräddning.

2. Låt smeten vila

En våffelsmet innehåller bakpulver som till skillnad från jäst inte behöver jäsa, men smeten kan bli lite luftigare om den får vila lite innan gräddning. Det går också bra att göra smeten kvällen och hälla över den i en flaska eller shaker, men då är det viktigt att förvara smeten i kylskåp. Om den förvaras för varmt kan bakpulvret börja verka i förväg.

3. Rör om mellan gräddningarna

Det kanske låter som en självklarhet, men det kan också vara lätt att glömma. Våffelsmet skiktar sig väldigt snabbt, så se till att röra om innan du ska hälla på smet till en ny våffla!

4. Lägg inte våfflorna på hög

Att lägga våfflorna i en ståtlig hög på ett serveringsfat kan vara frestande, men om du är ute efter frasiga våfflor ska du absolut inte göra det. När våfflorna är färdiggräddade, låt dem svalna en liten stund på ett galler, och servera sedan direkt!

5. Snåla inte med toppingen!

Det bästa med våfflor är toppingen, och upplevelsen kommer garanterat att förhöjas om du lägger lite extra krut på den. Du kommer långt med bara sylt och grädde, men med lite färska bär och florsocker höjer du direkt serveringen till nästa nivå.