Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Köpguide spolarvätskor och siktförbättringsmedel – håll rutorna rena oavsett årstid

Att ha rätt spolarvätska är avgörande för att du ska ha god sikt genom både fram- och bakruta oavsett väderförhållanden. Men hur ska man tänka när man väljer spolarvätska? Vad är skillnaden mellan färdigblandad och koncentrerad spolarvätska, och varför finns det spolarvätskor för olika årstider?

Spolarvätska för vinter- eller sommarbruk

Vilka temperaturer kommer spolarvätskan att utsättas för? Spolarvätskans innehåll varierar beroende på under vilken årstid den ska användas. Spolarvätska avsedd för vinterbruk innehåller alkohol såsom etanol och isopropanol. Alkoholen skyddar spolarsystemet och förhindrar att spolarvätskan fryser. När det beräknas bli minusgrader ute är det viktigt att du vet vilken typ av spolarvätska du har i behållaren. Om vätskan fryser kan spolarsystemet och hela torkarutrustningen sluta fungera.

Spolarvätska för sommarbruk innehåller inte alkohol men kan ha andra tillsatser som exempelvis hjälper till att ta bort insektsrester. Alla spolarvätskor oavsett årstidsanpassning innehåller rengöringsmedel som tillsammans med vindrutetorkare och torkarblad rengör rutan effektivt.

Färdigblandad eller koncentrerad spolarvätska

Vill du blanda spolarvätskan själv eller fylla på behållaren direkt? Spolarvätska delas även in i ytterligare två kategorier – färdigblandad och koncentrerad spolarvätska. Den färdigblandade spolarvätskan kan du hälla direkt i bilens behållare för spolarvätska, men den koncentrerade spolarvätskan måste du späda ut med vatten. Hur mycket vatten du ska späda med står på förpackningen. Under vinterhalvåret är det extra viktigt att du spär ut spolarvätskan på rätt sätt. Ju mer vatten du tillsätter, desto mer fryskänslig blir spolarvätskan.

Andra siktförbättrande medel

Utöver spolarvätskor finns det flera typer av siktförbättrande medel som kan användas som ett komplement till spolarvätskan. På Biltema hittar du exempelvis medel som snabbt tar bort frost och is på glas och gummi. Perfekt för dig som inte känner för att skrapa rutorna en kall vintermorgon. Du hittar också imskydd som förhindrar imbildning på bilens rutor och regnavvisande medel som skapar en smuts- och vattenavvisande yta. Dessa siktförbättrande medel appliceras direkt på bilrutan.

Vanliga frågor om spolarvätska

Vilken spolarvätska ska man ha?

Det avgörs av hur kallt det är ute och huruvida du vill spä ut spolarvätskan själv eller inte.

Hur blandar man spolarvätska?

Koncentrerad spolarvätska ska blandas ut med vatten. Andelen vatten står angivet på förpackningen.

Hur fyller man på spolarvätska?

Lokalisera behållaren för spolarvätska under motorhuven, skruva eller lyft av locket och fyll på.