Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Avloppsrensare

Köpguide avloppsrensare – så slipper du kalla in rörmokaren

Stopp i avloppet är oftast något du kan fixa själv, bara du har rätt verktyg. De är inte dyra och du behöver inte vara speciellt händig för att lyckas. Här får du tipsen om vad du behöver för att slippa lägga ut tusenlappar på rörmokaren.

Stopp i avloppen har en tendens att inträffa vid sämsta tänkbara tillfälle, som när du står där med disken från gårdagens fest, eller precis när du ska åka iväg på en välbehövlig semester. Men det är långt ifrån alltid du behöver ringa en rörmokare för att få bukt med avloppstoppet. Men rätt verktyg kan du fixa det själv.

Fettpropp vanligaste orsaken

Det vanligaste stoppet är det man får i köksavloppet och som orsakas av fett som stelnar och då bildar en mycket kompakt propp.

Du ska i mesta möjliga mån undvika kemiska medel när du ska rensa avloppet. Dels är det skadligt för miljön, dels är medlen frätande. Det värsta är när någon hällt kaustiksoda i vasken som inte löser upp proppen. Då får den som skruvar isär rören kemikalierna på händerna och det svider ordentligt.

Rensa vattenlåset

Ofta sitter stoppet i vattenlåset och då är det bara att skruva isär vattenlåset under diskbänken och rensa det. Du behöver inte vara särskilt teknisk för att montera bort vattenlåset.

Vaskrensare och rensband

Om stoppet sitter längre ner, ska du först prova med en vaskrensare. Det är det verktyg som vi allra mest förknippar med rörmokaren. Den består oftast av ett trähandtag med en gummikopp på änden. Gummikoppen sätts så det täcker utloppet i vasken och sedan rycker du den upp och ner. Då uppstår ett mekaniskt vattentryck fram och tillbaka som ofta får proppen att lossa.

Men ibland hjälper inte det och då kan du behöva rensa längre ner i rören. Då monterar du bort vattenlåset och stoppar ner ett rensband i röret. Mata på tills du stöter på motstånd och dra sedan bandet fram och tillbaka tills proppen är borta.

Vanliga frågor om avloppsrensare

Hur fungerar avloppsrensare?

Det finns flera olika avloppsrensare som fungerar på olika sätt, allt från en klassisk vaskrensare som jobbar med mekaniskt tryck till en rensfjäder som förs ner i avloppsröret.

Hur använder man avloppsrensare?

Vaskrensaren placeras över utloppen och sedan rycker du den upp och ner tills stoppet lossar. Rensfjädern förs ner i avloppet och dras fram och tillbaka tills stoppet försvunnit.