Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

PEM plaströrsystem

Köpguide PEM-plaströrsystem – allt för ditt utomhusvatten

När du ska dra ut vatten till en vattenkastare i trädgården eller dra in vatten till en friggebod, så duger det inte med vilken slang som helst. En PEM-slang klarar frost bra och kan med fördel grävas ner i marken.

PEM-plaströrsystem är en slangtyp som bland annat används för vattenledningar ovan och under mark utomhus, som sugslang och för professionell bevattning. Slangen är tålig och klarar vinter utomhus.

Frosttålig slang för utomhusbruk

PEM-plaströrsystem klarar tjäle bra på vintern utan att gå sönder, däremot kan kulventiler och metallkopplingar frysa sönder, så det är en god ide att gräva ner till frostfritt djup.
Det är mycket svårt att hantera långa sträckor med PEM slang, det är ofta bättre att skarva än att brottas med långa slangar.

Slangen är ofta svart med färgmarkering, blå för vatten och brun för avlopp.
Skillnaden mellan PEM-slang och PEM-rör är att rör är raka längder oftast 6 meter och slang är på rulle.

Det finns färdigisolerad slang med eller utan värmekabel, det är ofta ett billigare alternativ än att installera isolerlådor runt ledningen.

Storleken på slangen anger första måttet utvändig diameter, andra måttet tjockleken på slangens vägg. En 90/8,2 mm-slang har alltså en invändig diameter på 73,6 mm.

Tänk på tryckfallet

Det är viktigt att välja rätt dimension så att det passar med pumpens tryckkurva.
Om en pump ger 4 bars tryck, 50 liter/min och ska trycka ut det 100 meter med en 32 mm slang, så förloras ungefär 1,1 bar. Om slangen istället är 40 mm, förloras ungefär 0,48 bar.
Tänk på hur mycket tryck du vill ha på tappstället, Böjar och kopplingar minskar ytterligare trycket.

Vanliga frågor om PEM-slang

Vad är PEM-slang?

PEM-slang är tillverkad i plastmaterialet polyeten och använd för att leda vatten utomhus. Polyeten har hög elasticitet i temperaturer ner till - 60 grader Celsius

När används PEM-slang?

PEM-plaströrsystem används till exempel när du ska leda ut vatten till en utkastare i trädgården, vill dra ut vatten till ditt växthus eller dra in vatten i din friggebod.