Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss! 60 år av låga priser  - Fira med oss!

Grillkol och briketter

Köpguide grillkol och briketter ‒ för en lyckad grillning

Det finns få saker som är så associerat med den svenska sommaren som grillning. Men för att få de perfekt grillade grönsakerna och köttbitarna gäller det att välja rätt grillkol och briketter. Låt oss hjälpa dig att hitta rätt.

Grillkol ‒ snabb värme och mindre aska

Grillkol, även kallat träkol, är gjort av trä och framställs genom att träet hettas upp i en syrefattig miljö. Träkol framställs traditionellt genom kolning i en kolmila. Idag sker dock majoriteten av framställningen på ett mer industriellt sätt i olika typer av kolugnar. Biltemas grillkol består av 100 % kvalitetskontrollerat träkol.

Fördelen med grillkol är att den snabbt kommer upp i en hög temperatur, har en bra glöd och producerar lite rök. Men lika fort som grillkolen kommer upp i hög temperatur ‒ lika fort slocknar glöden. Det gör grillkolen till ett bra val vid direkt grillning av exempelvis korv, hamburgare och grönsaker.

Briketter ‒ jämnare glödtid och rökigare smak

Briketter består av sammanpressad brunkol, torv, träkol eller stenkolsstybb och kan användas vid både grillning och rökning. Biltemas briketter är emellertid tillverkade av 100 % kvalitetskontrollerat träkol.

Fördelen med grillbriketter är att de har samma storlek, vilket gör att de brinner länge och att värmen fördelas jämnare. Det tar dock betydligt längre tid för briketterna att antända och uppnå en hög temperatur. Dessutom producerar briketter mer rök och aska än grillkol, vilket innebär att du måste rengöra grillen mer än om du använder grillkol. Briketter passar bra vid grillning av hela köttbitar och vid indirekt grillning under lock.

Vanliga frågor om grillkol och briketter

Vad är grillkol och briketter gjort av?

Grillkol består av upphettat trä, medan briketter består av sammanpressad brunkol, torv, träkol eller stenkolsstybb. Biltemas grillkol och briketter består dock av 100 % kvalitetskontrollerad träkol.

Ska man ha grillkol eller briketter?

Briketter passar bäst för tillagning av hela köttbitar och indirekt grillning under lock. Grillkol passar bäst för direkt grillning av exempelvis skivat kött, korv och grönsaker.

Hur mycket grillkol och briketter ska man ha?

Det beror på vad och hur länge du ska grilla. Använd ett lager vid grillning av snabblagad mat såsom korv, grönsaker och tunna köttbitar. Använd två lager vid tillagning av mat som tar längre tid.

Var slänger man grillkol och briketter?

Oanvänd grillkol och briketter kan slängas bland hushållssoporna. Använd grillkol och briketter, samt aska ska svalna i minst två dygn innan det slängs.