4 steg till gnistrande lack

4 steg till gnistrande lack

En lack som blänker och gnistrar i solen är något många eftersträvar, och med rätt metod är det enkelt att få till den perfekta lacken! Om du tar hand om lacken får den inte bara en djup och vacker glans, det ger också bilen ett skydd som gör att ytan håller sig fin längre. Vi går igenom hur du går till väga – steg för steg. Tänk på att inte låta kemikalierna från biltvätten rinna ut i en dagvattenbrunn. Det kan därför vara en bra idé att genomföra biltvätten i en tvätthall.

1. Avfetta

Börja med att lösa upp den allra grövsta smutsen som har fastnat på lacken. Ett avfettningsmedel löser upp trafikfilm, sot, vägsalt och annan fet smuts. Applicera medlet på bilen och skölj sedan med vattnet innan medlet hinner torka.
  

2. Schamponera 

Blanda upp bilschampo i en hink med ljummet vatten och tvätta hela bilen med hjälp av en svamp. Spola sedan bilden med vatten och var noga med att avlägsna allt schampo. 


Tips! 

Glöm inte bort fälgarna! Fälgrengöringen reagerar med smutsen och ändrar färg när den har lösts upp, och sedan är det bara att skölja bort medlet. 

3. Rengör lacken på djupet

En del smuts fäster så hårt i lacken att det är svårt att få bort den med avfettning eller schampo. Med ett Clay Bar Kit tar du effektivt och skonsamt bort föroreningar som med tiden samlas på alla billacker. Den rensar enkelt bort bland annat kåda, pollen, asfaltsfläckar, tjära, flygrost och bromsadamm. 
 
Bryt av en bit lera och forma till en platt kudde. Spraya sedan Clay Liquid (ingår i Clay Bar Kit) på en ca 30 x 30 cm stor yta och dra leran med ett lätt tryck i vågräta rörelseröver den sprayade ytan. Vik leran när den har samlat på sig en del smuts och fortsätt behandlingen. Upprepa proceduren tills du har gått över hela bilens lackyta. Skölj sedan av bilen och låt den torka innan du går vidare till nästa steg. 

4. Polera 

Lackrengöring är ett finkornigt medel som återställer lackens lyster och färgdjup. Applicera enkelt över hela bilen med hjälp av en vaxapplikator som i steg 4. Arbeta in vaxet tills ytan är blank och vänta sedan minst 30 minuter innan du kör bilen.