5 tips för lättare vandringsryggsäck

5 tips för lättare vandringsryggsäck

Planerar du att uppleva naturen från vandringsspåret i sommar? Glöm inte att tänka efter innan du packar. Ju lättare packning desto bättre kommer din upplevelse troligtvis att bli. De första kilometerna, när äventyret står för dörren och benen är friska, kan även en tungt packad ryggsäck kännas lätt att bära. Några mil in i vandringen kan den känslan vara som bortblåst. Packa lätt och få ut det mesta av din tur – varje gram räknas.

1. Planera din packning 

Hur mycket din packning bör väga är självklart individuellt. Vilken utrustning som behövs beror på hur vädret förväntas bli, hur lång vandringen är och såklart vilka personliga prylar som äventyraren vill ta med sig. Det kan kännas onödigt att skriva packlistor, men genom att planera din packning och skriva ner allt du vill ta med dig skapar du också en översikt och kan enklare sålla och stryka onödiga grejer.  
 

2. Var lagom ofräsch 

Vi packar alla olika – en del packar alltid för mycket kläder, andra för lite. I naturen är det okej att vara lite ofräsch. Ute i den friska luften går det bra att lukta lite svett. Lätta på packningen genom att bära samma plagg lite längre. När det är dags att slå läger för dagen kanske det finns möjlighet att vädra plaggen, eller till och med skölja dem i ett vattendrag och hänga på tork över närmsta trädgren. 
 

3. Satsa på spartansk hygienrutin 

Glöm grejer som schampo, balsam och deodorant. På vandringen räcker det oftast med tre hygienartiklar: biologiskt nedbrytbart tvål, tandkräm och våtservetter. Fundera över hur mycket av varje produkt du kommer att använda under din resa och häll över i mindre burkar eller flaskor. Tänk på att inte lämna något skräp i naturen. Ta alltid med en liten påse där du kan lägga använda våtservetter och annat avfall. 
 

4. Skippa konservburkarna

Konservburkar är smidigt, men det är också väldigt tungt. Om du lägger lite mer tid på maten du ska ta med dig kan du spara flera hundra gram. Satsa på energirik mat som väger lite, så som nötter, gröt och olika sorters torkad mat. Den mer rutinerade vandraren kanske väljer att torka maten själv, men det finns även frystorkad mat att köpa färdig.  
 

5. Kanon med multifunktion 

I vår allt som oftast bekväma vardag är det lätt att glömma att många prylar kan ha flera funktioner. En mugg kan fungera som både dricksglas och soppskål, klädesplagg kan agera kudde och bestick kan vara stekspadar. Endast fantasin sätter gränser!