Bilvårdsguide - så gör du

Bilvårdsguide - så gör du

Förutom att det så klart är lite extra kul att köra runt i en skinande ren bil, så är en ren bil också en viktig underhållsfaktor. Smuts och vägfilm kan på sikt skada bilen och förkorta livslängden, om man inte behandlar det. I vår bilvårdsguide kan du läsa mer om hur du på bästa sätt tar hand om, och vårdar din bil.

Med rätt typ av bilvårdsprodukter är det inte svårt att ta hand om din bil. Förutom att det såklart är extra kul att köra runt i en bil som skiner, så är även bra bilvård avgörande för din bils livslängd. Det finns alltså många fördelar med att ägna lite extra tid åt din bilvård. Och vi guidar dig i hur du ska gå tillväga.

Tänk på.. 

Innan du börjar din biltvätt råder vi dig att kolla upp de regler och riktlinjer som finns i ditt område, gällande att tvätta bilen själv.
Smutsen som tvättas av din bil innehåller nämligen ofta olja- och bränslerester som för miljöns skull, inte bör hamna i dagvattnet. De flesta tvätthallar är utrustade med oljeseparerare och vattenreningsverk, som gör din biltvätt snäll mot miljön.

1. Avfettning och förtvätt

Förtvätten är viktig eftersom den tar bort beläggningar, partikelsmuts och föroreningar som annars riskerar att repa lacken under biltvätten. Om din bil är smutsig efter vintern kan du med fördel applicera kallavfettning först (låt verkar ca 10 min) innan du applicerar förtvättsmedlet eller avfettningen. Låt förtvättsmedlet verka så länge som möjligt, men inte så att det torkar in. Skölj därefter av noggrant med rikligt med vatten, gärna med en högtryckstvätt om du har möjlighet till det.

2. Avlägsna flygrost

Järnpartiklar från bromsskivor eller dubbdäck kallas flygrost, och kan sätta sig hårt i lacken. Där börjar de efter ett tag att rosta och bör tvättas bort med rostlösning så snabbt som möjligt. För att få bort dessa kan du spraya flygrostlösningen på hela bilen och fälgarna. Låt medlet verka 5-10 minuter och skölj sedan noggrant med vatten. Du kan tillexempel använda vårt Clay Bar Kit, som effektivt tar bort föroreningar som med tiden samlas i alla billacker. Det rensar också lacken från bland annat: kåda, pollen, asfaltfläckar, tjära, flygrost och bromsdamm. Du kan behöva polera bilen efter du har använt vårt Clay Bar Kit.

3. Bilschampo

Nu är det dags för handtvätt för att få bort ingrodd smuts och trafikfilm. Använd ett bilschampo som löddrar och gärna två olika hinkar. En hink med bilschampo i och en med vanligt vatten där du sköljer av tvätthandsken eller tvättsvampen. Börja rengöra bilen uppifrån och ner, för att inte riskera att den grövsta smutsen, som ofta sitter längst ner, repar bilen. Använd en separat fälgborste för att rengöra fälgarna. Skölj av bilen med vatten och avsluta med att torka av med torkduk.

4. Skydda lacken

Nu är det dags att applicera lackskydd på din bil. Syftet med lackskydd är att ge lacken ett skydd som stöter bort smuts, vägsalt, vatten och andra avgaser samt att göra bilen glansig.
Använd dig till exempel av bilvax, keramiskt bilvax eller snabbglans. Innan du applicerar lackskyddet ska ytan helst rengöras med lackrengöring först. Därefter applicerar du lackskyddet och låter det verka enligt produktens angivna verkningstid.

Om din bil har mindre repor som du vill dölja ska du först polera dessa innan du applicerar lackskyddet.  

Polera lacken

Om du vill dölja de mindre reporna i lacken behöver du polera dessa innan lackskyddet appliceras. När du polerar bilen så slipas ett tunt lager av klarlacken bort, och jämnar då ut små repor eller stenskott. För att hitta rätt polersvamp och polermedel för din bil behöver du testa dig fram, eftersom alla bilars lack är olika hårda. Börja med det mest skonsamma medlet och polersvamparna och testa dig fram.

Allt för din bilvård

Relaterade artiklar

Åk på bilsemester!

Åk på bilsemester!

Ge dig ut på bilsemester och upptäck landet! Men innan du ger dig ut på vägen är det viktigt att du kontrollerar bilen.

Ta hand om ditt bilbatteri

Ta hand om ditt bilbatteri

Vi behöver alla kärlek – det gäller även batteriet i ditt fordon. Det lönar sig att ta hand om batteriet och vi berättar hur!

Rengöringsguide för husbil och husvagn

Rengöringsguide för husbil och husvagn

Det är alltid en bra idé att se över utrustningen, tvätta fordonet och kontrollera däcken innan du ger dig ut på vägarna med husbilen eller husvagnen.