En välstädad garderob - problem och lösningar

En välstädad garderob - problem och lösningar

Den välstädade garderoben - för många något som bara existerar veckan efter en storstädning. Kanske drömmer du om färgsorterade plagg prydligt hängande på galgar och perfekt vikta klädhögar medan verkligheten snarare är plagg kastade över stolar och byrålådor med strumpor, träningskläder och pyjamasar i en enda röra? Men lugn, det finns räddning även för den stökigaste garderoben. Här hittar du lösningarna på några av de vanligaste problemen vi stöter på när vi ska förvara våra kläder.

Problem: min garderob är för liten

När ett utrymme känns för litet handlar det oftast om att utnyttja platsen på bästa möjliga sätt. Det kan kräva lite planering när garderoben inreds, men när det väl är gjort kommer din garderob att hålla sig välstädad per automatik. 

Bort med stora, skrymmande prylar

Garderoben eller klädkammaren blir ofta platsen där extratäcken, soffkuddar, filtar och vinterjackor som inte används för tillfället förvaras. Med en vakuumpåse kan du förvara dina kläder effektivt och dessutom skydda dem från fukt, lukter, smuts och insekter. Sug enkelt ut luften ur påsen med hjälp av en dammsugare. Nu kan du enklare förvara grejerna i garderoben, men tack vare skyddet vakuumpåsen ger går det lika bra att förvara påsen på vinden eller i källaren, eller varför inte i under sängen i en sänglåda?

Rensa ut och ge bort

Det absolut mest givna och uttjatade tipset för att få mer plats i garderoben - rensa! Oftast har vi en handfull plagg som vi använder om och om igen och som gång på gång dyker upp i tvättkorgen, medan andra plagg hänger kvar på sin galge år efter år. Ägna varje plagg några sekunder och fundera på när du använde det senast och när det kan tänkas komma till användning igen. Plaggen du bestämmer dig för att skiljas från kan du vika ner i en påse och ge till närmaste second hand-butik som tar emot gåvor. 

Problem: det är svårt att hålla ordning i garderoben 

Att hålla ordning är enkelt om garderoben är välplanerad. Om du låter var sak ha sin plats kommer det att bli betydligt enklare att hålla ordning. 

Sortera strumpor och underkläder 

Står du på morgonen och desperat försöker hitta två strumpor som ser likadana ut? Passa på att para ihop alla strumpor och sortera ut de som är udda - de kan du t. ex. använda till att putsa skorna med i stället. Med hjälp av förvaringslådor som kan placeras i byrålådan eller på en hylla kan du låta alla olika typer av småplagg få en egen låda så att de aldrig blandas. 

Praktiska förvaringslådor

Vad ger mer översikt än att sätta etiketter på lådan som beskriver innehållet? Att faktiskt se innehållet! Plastbackar passar perfekt att förvara grejer på garderobens övre hyllor. Här kan du lägga prylar som inte ska tas fram så ofta eller som bara används en viss tid på året, så som väskor, halsdukar, mössor och vantar.

Problem: golvet är fullt av påsar 

Om du har en klädkammare är golvytan värdefullt förvaringsutrymme, men som vanligt är det viktigt att planera väl. En påse med blandat innehåll som du inte orkar sortera blir frestande att ställa in i garderoben som en tillfällig lösning. Men gör det inte!

Magi med trådbackar

En trådback är kanske inte så snygg, men i en klädkammare blir den väldigt funktionell. Placera den under klädstången och förvara stickade tröjor, t-shirts och mjukbyxor. Plötsligt har du trollat fram ett helt nytt förvaringsutrymme!

Platseffektiv skoförvaring

Skor behöver förvaras på ett bra sätt för att hålla, och där kommer golvytan i garderoben återigen till stor användning. Med en skohylla med flera våningar kan du förvara många par skor på ett litet utrymme. Ett sätt att ytterligare skydda dina skor är att förvara dem i sin skokartong. Förutom att det ger ett rent och ordnat intryck kan du dessutom stapla skorna ovanpå varandra. 

Om du har en klädstång kan du enkelt med hjälp av en hängande hylla förvara många par skor i garderoben. Häng upp den med hjälp av medföljande krokar och förvara ett par skor på varje hyllplan. Hyllan är gjord av textil och kan enkelt vikas ihop och läggas undan när den inte används.

ALLT INOM FÖRVARING