Kratta eller räfsa – välj rätt redskap till trädgården

Kratta eller räfsa – välj rätt redskap till trädgården

Det bleka solljuset och den krispiga luften betyder att hösten är på ingång. Temperaturen sjunker och gator, parker och trädgårdar fylls med drivor av gula löv. När det blir dags att rensa bort dem kan det vara bra att ha rätt redskap till hands!

Kratta eller räfsa?

Om du vill ta väl hand om din gräsmatta behöver du troligtvis både en räfsa och en kratta. En räfsa används för att samla ihop löv, kvistar, gräsklipp eller nedfallna äpplen. En kratta används i första hand för att förbereda jord för sådd eller odling, men den kan också användas för att hålla en grusgång eller gårdsplan med singel fin och välskött.


Räfsa i plast eller metall?

En räfsa i metall är ett tyngre alternativ än en platsräfsa. Med den kan du utan problem räfsa bort stora, blöta lövhögar som väger en del. Om du använder en räfsa i metall, se till att du inte river upp friskt gräs från jorden. En plasträfsa är en billigare och mer lätthanterlig variant som inte riskerar att skada gräsmattan.

Vilken längd på skaftet?

Ett skaft i trä är lätt och behagligt att hålla i. Tumregeln är enkel - ju längre personen som använder redskapet är, desto längre ska skaftet vara. Ett furuskaft i längden 1500 mm eller 1600 mm funkar bra för de flesta. Om du önskar en ännu längre variant kan ett i askträ med längden 1700 mm vara ett bra alternativ. Askträ är ett hårdare träslag än furu och riskerar därför inte, trots skaftets längd, att knäckas.