Picknick i pulkabacken

Picknick i pulkabacken

En picknick i sommarsolen är det inte mycket som slår, men ett mål mat i naturen när snön ligger som ett vitt och skimrande täcke över landskapet, kan vara precis lika gemytligt. Med lite förberedelse kan du ladda batterierna med en lunch eller fika på pulkaturen eller skogsvandringen utan problem! Att grilla eller laga mat med stormkök fungerar så klart utmärkt även på vintern, men när kylan biter ordentligt kan det vara bekvämare att ha maten färdiglagad när det kurrar i magen. 

Håll dig varm

Så länge du rör på dig håller du värmen uppe, men så snart du sitter still kryper kylan in under ytterkläderna, och då kan det kan vara bra att ha med en filt att svepa om sig. Att sitta direkt på en kall stubbe, sten eller på marken kan snabbt kyla ner kroppen. Använd alltid ett sittunderlag som isolerar mot kylan!  

Satsa på en enkel meny

En soppa eller tunn gryta på utflykten passar utmärkt – varm och god och kan enkelt förvaras i en mattermos. Varm choklad, nypon- eller blåbärssoppa funkar bra som mellanmål, men vill du ha en matigare måltid är det bättre att packa med en gulasch eller en mixad soppa, som kan drickas direkt från en mugg eller en kåsa. För lite extra energi, komplettera måltiden med en macka, en trunnbrödsrulle, kex eller lite nötter!

Vill du satsa på något annat än soppa så är kokt varmkorv med bröd alltid ett säkert kort. Koka korven hemma och förvara den i hett vatten i en mattermos. Kom ihåg att värma upp termosen med varmt vatten innan du fyller den med mat eller dryck. Då håller innehållet sig varmt längre.  

Innan du packar ihop

Att äta i naturen är kanske inte alltid det mest praktiska. Våtservetter kan vara bra att ha med sig om det spills eller kladdas, eller för att diska bestick eller muggar innan de packas ner i väskan eller korgen igen. Kom ihåg att packa ner en påse att slänga skräp i om det inte finns en soptunna i närheten.