Släpvagnstillbehör – byt släpvagnsdelar själv

När du äger en släpvagn klarar du dig inte utan den, och om du inte har en glömmer du att lämna tillbaka den – eller hur? En släpvagn måste vara säker att köra, och det är också nödvändigt att underhålla släpvagnen.

När det gäller släpvagnsunderhåll och -förberedelser finns det många reservdelar och tillbehör som du kan byta själv. I den här artikeln vill vi ge dig tips om reparationer av släpvagnen som du kan göra själv. Med det sagt är det inte alla reparationer som du bör ge dig på att göra själv – såvida du inte har kunskapen som krävs och erfarenhet av mer krävande släpvagnsreparationer. Vi kommer att gå in på det mesta, från fastsättning av släpvagnskapell till montering av släpvagnsstänkskärmar. Läs mer här.

Spänn fast ett släpvagnskapell på släpvagnen och byt ut kapelltillbehören

Välj ett släpvagnskapell som är anpassat för måtten på ditt släp. I vårt sortiment har vi i skrivande stund två släpvagnskapell i sortimentet, som finns i storlekarna 260 xˇ149 cm respektive 210 x 124 cm. Man behöver inte var speciellt fingerfärdig för att kunna fästa kapellet i de olika fästknopparna hela vägen runt.

83244

Du kan även använda kapellstag för att skydda lasten när kapellet sitter på. Kapellstagen är mycket enkla att montera eftersom de har en justerbar bredd på 1000–1500 mm.

Tips! Du kan också se över ditt gamla kapell och eventuellt reparera det med en lagningslapp för cykel eller kraftig tejp om det finns ett litet hål i det.

Byt stödhjul på släpvagnen

Att byta stödhjul på släpvagnen är inte något större företag. Men tänk på att det är viktigt att välja ett stödhjul som är anpassat för släpvagnens vikt och maxbelastning. En annan sak att ta hänsyn till är om släpvagnen är bromsat eller obromsat. Stöd- eller noshjulet är en av de delar på släpvagnen som utsätts för störst påfrestningar och det behöver därför bytas ut med tiden. Vi har både spännanordningar för stödhjul och stödhjulen i sortimentet.

Utforska våra stödhjul

Stödbenet behöver också underhållas. Du bör smörja stödhjulets rörliga delar med ett rostskyddande smörjmedel.

Flaklås

Undvik att tappa lasten med flaklås på släpvagnen. i vårt släpvagnssortiment har vi olika typer av lås för lasten. Du hittar kapellstag, excenterlås och ett antal flaklås som skruvas eller bultas fast på båda sidor av flaket.

Kulkoppling med dragstång

Vi har två typer av kulkopplingar som monteras lodrätt med två bultar. Båda är avsedda för 50 mm dragkula. Den ena är gjord för rund dragstång och den andra för fyrkantig dragstång.

Kulkopplingen är också en del på släpet som utsätts för stora påfrestningar.

Stänkskärm/släpvagnsskärm

Biltema har ett stort urval av släpvagnsskärmar och stänklappar för släpvagnen. Alla är tillverkade i plast/gummi och har därför en låg vikt. Själva monteringen kan variera beroende på släpvagnstyp, men skärmarna monteras antingen med popnitar eller bultar.

Släpvagnshjul

Om du klarar att byta däck på bilen löser du förmodligen att göra det även på din släpvagn. Tänk bara på att avståndet mellan hjulbultarna och antal bultar precis som på din bil. Då har du redan kommit en bra bit på vägen.

Vi kallar våra släpvagnshjul för luftgummihjul och du hittar de hjul som passar till släpvagnar nedan.

Släpvagnshjul

Uppfyller dina släpvagnshjul trafiksäkerhetskraven? Då bör du kontrollera däcktrycket i båda däcken regelbundet och speciellt om släpvagnen har stått oanvänd länge. Om så är fallet saknar återvinningscentralen dig garanterat – eller hur? Kontrollera manualen som medföljde släpvagnen för att se vad det rekommenderade/maximala däcktrycket är.

Släpvagnsljus och släpvagnslampor

Släpvagnsreservdelar som släpvagnsljus/släpvagnsbakljus hittar du i vår Bil-MC-avdelning eller genom att skriva in ”släpvagnsljus” här på hemsidan.  Vi har ett stort urval av lampor för släpvagnen. Inklusive ett urval av trådlösa släpvagnsljus, som är perfekta när du tillfälligt behöver släpvagnsljus.

Skydda din släpvagn mot stöld med ett klassiskt trailerlås

En av våra populäraste produkter för släpvagnen är vårt högkvalitativa trailerlås. Trailerlåset är en klassisk stöldskyddslåsanordning, som det också kan kallas.

83245

Trailerlåset - passar de flesta kulkopplingar (max. mått 85 x85 mm) Hänglås medföljer. Och ett tips: släng inte nyckeln. Trailerlåset är svårt att skära upp igen.

Släpvagnstillbehör som kan kännas oumbärliga

I vårt sortiment har du goda möjligheter att komplettera med släpvagnstillbehör. Här hittar du bland annat aluminiumlådor/trailerlådor för förvaring på släpet.

Släpvagnskontakter och släpvagnskablar

7-polig- eller 13-polig släpvagnskontakt? Oavsett hur många poler kontakten på din släpvagn har så hittar du släpvagnskontakter och släpvagnskablar som matchar ditt behov på Biltema. Urvalet är stort och en släpvagnskontakt är enkel att montera. Se bara till att stiften i kontakten inte går av.

Du hittar också kablar med 7 ledare och släpvagnsadapter till marknadens bästa priser.

Se vårt urval av släpvagnskontakter och släpvagnskablar

Vatten i stickkontakten på släpvagnskabeln?

Ett vanligt problem med släpvagnskablar är att kabeln med tiden kryper bakåt ur kontaktens dragavlastning. Det gör att det kan tränga in vatten i kontakten. Håll därför koll på släpvagnskabeln och se till att kabeln sitter i kontaktens dragavlastning.

Du vill så klart att släpvagnen har fungerande belysning.

Säkra lasten med lastremmar

Se till att spänna fast lasten ordentligt med bra lastremmar. På Biltema vet vi att din last är värdefull – oavsett vad du transporterar. Därför är det viktigt att du kan få de bästa produkterna för att spänna fast din last. Alla våra spännremmar är tillverkade av kraftig polyester eller nylon med hög hållbarhet och slitstyrka.

83243

Lastremmar och spännband

Släpvagnsreparationer som du kanske ska be att få hjälp med

Allt som har med bromsarna att göra, som bromsbackar för drag och ett eventuellt byte av axelstift/hjulaxel är exempel på reparationer som du bara bör ge dig på om du har de kunskaper som krävs. För säkerhets skull.

Vårt sortiment av släpvagnsutrustning och släpvagnstillbehör

Relaterade artiklar

Guide - välj rätt elverktyg

Guide - välj rätt elverktyg

Här guidar vi dig genom några av de elverktyg som kan vara bra att ha hemma, och som du hittar i vår smarta MultiX-serie 18V.

Svetsa säkert hemma – detta behöver du veta

Svetsa säkert hemma – detta behöver du veta

Vad behöver du tänka på om du ska svetsa själv där hemma? Vi guidar dig för en säker svetsning.

Allt du behöver veta om att byta däck på bilen

Allt du behöver veta om att byta däck på bilen

Här kommer en matnyttig guide över hur du kan gå tillväga för att själv skifta hjul på din bil.