Biltema lanserar miljövänligare bärkassar

Biltema lanserar miljövänligare bärkassar

– Nu får våra kunder ett mer miljövänligt alternativ, säger Karin Bandrup, kvalitetschef och miljöansvarig på Biltema. I år fasar vi ut våra gamla kassar och ersätter dem med ett miljövänligare, biologiskt nedbrytbart alternativ – ”ECO-bagen”.
Publicerad 2019.06.18

– Den nya påsen är gjord av förnybara råvaror, såsom majs. Vi har som övergripande mål att ta bort och ersätta onödig plast relaterad till våra produkter, med mer miljövänliga material. Detta är en viktig del av vår nya miljöstrategi, där vi även har som mål att minska användningen av fossila plaster i emballage och logistik med 80% på knappt två år, fortsätter Bandrup.

Den nordiska varuhuskedjan har redan slutat tillverka vanliga bärkassar, men de gamla påsarna kommer att finnas kvar under en övergångsperiod. På sikt kommer kunderna endast att kunna köpa miljöpåsen och återanvända påsar. Miljöpåsen återvinns genom förbränning, vilket är något som passar det nordiska konsumtionsmönstret. Undersökningar från miljödirektoratet i Norge visar att norska konsumenter har ett medvetet förhållande till återvinning av plastpåsar. Över 80 procent av alla plastbärkassar används för avfallshantering, och få påsar hamnar i naturen.

– Vi tar ansvar och gör allt vi kan för att förbättra miljön, avslutar Bandrup.

Om Biltemas miljöpåse

  • Tillverkad av PLA (Polylaktisk syra), en biologiskt nedbrytbar termoplast av 100 % fossilfri råvara med låga utsläpp av CO2 vid tillverkningen.
  • Majsstärkelse eller sockerrör är de vanligaste råvarorna vid tillverkning av PLA.
  • Återvinns genom förbränning.
  • Finns på alla Biltemas varuhus i Norden.

Karin Bandrup
Kvalitetschef och miljöansvarig