Biltemas skate-/cykelhjälm barn MIPS Bra val 2021

Biltemas skate-/cykelhjälm barn MIPS Bra val 2021

Ca 2000 cyklister skadas allvarligt i trafiken varje år där huvudskador är den vanligaste skadan. Användning av cykelhjälm halverar risken för huvudskador, om fler använt hjälm hade antalet omkomna kunnat minskas med 25 procent.
Publicerad 2021.06.15

Barn och hjälm 

Då singelolyckor är den vanligaste orsaken till allvarliga skador när det kommer till cykelolyckor är det, precis som för oss vuxna, viktigt att inte cykla utan hjälm. Det är oavsett om barnet cyklar själv eller sitter i en cykelsits. Under cykelturen är det kanske inte alltid full fokus på i vilken riktning cykeln går och stabiliteten är inte helt hundra, vilket leder till fler fallolyckor. Barn lever i nuet, i ena sekunden cyklar de runt och i andra är de iväg och leker. Vår hjälm har ett grönt spänne och är därför även säker när andan faller på för att springa iväg för att leka och klättra. Hjälmen tas inte alltid av i dessa stunder och det gröna spännet löses ut om hjälmen skulle råka fasta i något under lekens gång.

 

Folksams Bra val 2021 

Folksams test visar vilka hjälmar som ger bäst skydd och de som är mer än 15% bättre än genomsnittet blir utvalda till Bra val, vilket i år blev Biltemas skate-/cykelhjälm barn, Mips. Nio barnhjälmar testades, där alla uppfyller lagkraven och är godkända enligt CE-standard, d.v.s. att de är testade och godkända för raka islag. I och med att majoriteten av fall från cykel sker i rörelse, testar Folksam hjälmarna för både sneda islag och rotationsskydd. Under testet har hjälmen gått igenom fem tuffa krocktester som går längre än vad lagen kräver, allt för att alla ska vara tryggare i trafiken.