60 år av låga priser

Året är 1963. The Beatles släpper sitt första album och John F Kennedy är president i USA. Biltemas grundare Sten-Åke Lindholm ställde sig frågan, varför är bilreservdelar och biltillbehör så dyra?

Han såg att billeverantörerna ofta hade en relativt låg vinstmarginal på bilarna de sålde och förstod direkt att tanken var att kunderna skulle lockas köpa bilen. Den låga marginalen på bilpriset togs sedan snabbt igen genom att verkstäder och handlare tog mycket högre marginaler på reservdelar, tillbehör och service.

Som en reaktion startades Biltema i en liten källarlokal på Vistvägen i Linköping. Efter något år utökades postorderverksamheten med en butik, även den i samma källare. Policyn att köpa direkt från tillverkaren innebar att Biltema tidigt började leta upp var tillverkningen av olika produkter skedde. I slutet av 1970-talet började vi på Biltema bygga upp strategiska inköpskontakter runtom i världen, idag har vi inköpskontor i flera länder i Europa och Asien.

Redan 1983 öppnade Biltema handel i Norge och till 1986 var verksamheten igång i Finland. Sedan dess har Biltema vuxit sig starkare och starkare i hela Norden och i dagsläget har vi cirka 140 varuhus runt om i de fyra nordiska länderna.

Sten-Åkes egna starka tekniskintresse har lett till att många av tillverkarna lyssnat på de krav och åsikter som Biltema lagt fram under åren. Det har i stor utsträckning påverkat och utvecklat kvaliteten och produkterna utöver vad som var standard för den tid då produkten plockades fram. Flera av dessa förbättringar har sedan även kommit ut till marknaden under mycket kända varumärken.

Vi siktar mot 100

Hur framtiden kommer att bli kan ingen sia om sägs det. Men vi på Biltema vet åtminstone en del om framtiden; de närmsta 5 åren kommer upp emot 50 nya Biltema-varuhus att öppnas i de fyra nordiska länderna. Sen sätter vi vårt nästa mål mot 100 årsjubilet år 2063, det kan bli något extra det.