Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Ankra båten

Köpguide ankring – ankra båten med rätt utrustning

Behöver du ett nytt ankare eller andra produkter inom kategorin ankring? För att ankra din båt behöver du ett tillräckligt stort och starkt ankare för att hålla båten på plats. Men många båtägare väljer istället produkter för att ankra båten utifrån hur enkelt ankaret är att hantera och förvara. Här berättar vi hur du istället bör tänka kring detta.

Viktigt att välja rätt ankare för just din båt

Det finns flera olika sorters ankare, däribland stockankare, blyplätt och plogankare. Men ett ankare är bara så bra som den lina du använder för att fästa ankaret i båten. Du bör använda en ankarlina snarare än rep eller linor av andra slag. Du kan även fästa en kätting närmast ankaret om du vill skapa lite extra tyngd. En kätting gör även att du kan skapa ett tungt ankare samtidigt som en kortare längd gör det enklare att dra upp ankaret.

Att tänka på vid val av produkter för ankring av båten

När du jämför ankarlinor bör du välja lina på samma sätt som du väljer ankare – d.v.s. utifrån din båts storlek, vikt och typ. Om du har en mindre båt kan de räcka bra med en dragg. Ska du förtöja vid kobbar och skär kan du med fördel använda dig av bergskilar.

När det kommer till själva ankaret bör du väga in följande faktorer i ditt val av ankare:

  • Vikt
  • Bottenförhållanden

Vid ankring av båten vill du nämligen ha ett ankare som är tillräckligt tungt, har en hög hållkraft och är anpassat för aktuella bottenförhållanden.

FAQ ankra båten

Vad behöver man för att ankra båten?

För att ankra en båt behöver du ett ankare och en ankarlina, men för ankring av en mindre båt räcker det ofta med en dragg.

Varför ska man ha särskilda produkter för att ankra båten?

Det finns flera olika produkter för ankring som kan användas i olika situationer. Du kan till exempel använda en kätting för att tynga ner ankaret ytterligare eller bergskilar för att förtöja vid skär och kobbar.

Vad kostar produkter för att ankra båten?

Priset på produkter inom kategorin ankring varierar från under hundralappen till flera hundra kronor eller ett par tusen. Allt beror på vad du vill använda för att ankra båten samt hur pass tungt ankaret behöver vara.