Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Dags för vinterförvaring och motorvård

Köpguide motorvård ‒ vinterkonservera din båtmotor

När vintern står för dörren och du tagit upp båten för vinterförvaring är det dags för motorvård. Oavsett om du har en inombordare eller utombordare har vi det du behöver för att vinterkonservera din båtmotor. Är du osäker på vad du behöver? Misströsta inte. I denna guide hjälper vi dig på traven.

Så konserverar du båtmotorn

Innan du påbörjar vinterkonserveringen av båtmotorn måste den varmköras. Det kan du göra innan du tar upp båten eller på torra land med hjälp av en drevsäck.

Olja och oljefilter

Därefter är det dags att byta oljan i motorn och drivlina. Använd olja enligt specifikationen från din motortillverkare. Passa även på att byta oljefiltret och smörja dess packning. Går din utombordare eller inombordare på bensin eller diesel bör du även kontrollera tändstiften, rengöra eller byta bränslefiltret och tömma vattenavskiljaren. Har du möjlighet mår motorn även bra av att få en tunn oljefilm på cylinderväggarna.

Se över frostskyddet

Om din båtmotor är sötvattenkyld bör du först tappa ur sjövattnet ur kylsystemet. Sedan kör du sötvatten med en 50 % glykolblandning genom systemet och låter blandningen vara kvar. Är motorn saltvattenkyld spolar du systemet med färskvatten, tappar det på kylvatten och kör sedan in en 50 % glykolblandning. Låt blandningen vara kvar i systemet efter genomkörning.

Detta är en generell beskrivning av vad du behöver när du konserverar din båtmotor inför vintern. Läs mer om vad som gäller för din båtmotor i instruktionsboken eller hos tillverkaren.

Vanliga frågor om motorvård och vinterkonservering

Vad är vinterkonservering?

Med vinterkonservering menas att man förbereder båtmotorn inför vinterförvaringen.

Vad behövs för att konservera en båtmotor?

Du behöver bland annat båtmotorolja, fett, oljepump, spolmuff och glykol.

Vad kostar produkter för motorvård?

På Biltema hittar du motorvårsprodukter för vinterkonservering från ca 50 kronor.

Dear customer. You are using an old and outdated browser. Please upgrade in order to get best possible experience.