Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Båttrailers

Köpguide båttrailers - för säker transport och uppläggning av båt

Ska du transportera din båt från en hamn till en annan eller har det blivit dags att ta upp båten inför vintern? Oavsett om det handlar om transport eller båtuppläggning är båttrailern ett ypperligt hjälpmedel. Men vad bör du egentligen ha i åtanke när du ska köpa en båttrailer?

Båttrailerns och båtens storlek hör ihop

En båttrailer har framförallt två viktiga funktioner: den ska bära båten på ett säkert sätt och rulla säkert på vägen. Det innebär att trailern måste passa både din båt och ditt dragfordon. För att hitta rätt storlek på trailern bör du utgå från båtens längd och bredd. Den bör vara ungefär lika lång som båten. Båten får dessutom inte sticka ut mer än 20 cm åt sidan eller vara bredare än 260 cm. Läs mer på Transportstyrelsens hemsida om du ska transportera en bredare båt.

Bromsade och obromsade båttrailers

En obromsad båttrailer saknar egna bromsar, vilket innebär att det endast är dragfordonet framför trailern som bromsar. Obromsade båttrailers används framförallt av privatpersoner med mindre båtar och som inte har långt mellan förvaringsplatsen och hamnen. Om du ska transportera en större båt bör du istället satsa på en bromsad båttrailer.

Vanliga frågor om båttrailers

Ska jag köpa en bromsad eller obromsad båttrailer?

En bromsad båttrailer passar bra om du ska frakta en stor båt, åka långt eller köra på vägar med hög hastighet. Vid transport av en mindre båt räcker det med en obromsad trailer.

Hur snabbt får jag köra med en båttrailer?

En trailer som räknas som efterfordon får endast köras i 30 km/h. En registrerad båttrailer som räknas som släpvagn får köras i högre hastigheter.

Får jag transportera annat på min båttrailer än en båt?

Både ja och nej. En oregistrerad båttrailer räknas som efterfordon varpå du endast får lasta din båt på. Är trailern registrerad som släp är det tillåtet att även frakta annat på den.