Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Båtuppläggning

Köpguide båtuppläggning - skydda båten och förläng dess livslängd

När vintern närmar sig och det börjar bli dags för uppläggning av båten är det bra att vara förberedd. I denna köpguide vägleder vi dig i ditt val av produkter för vinterförvaringen av din båt.

Skydda båten under vinterförvaringen

När du förvarar båten utomhus under vinterhalvåret är det viktigt att båten skyddas mot väder och vind. Båtar är gjorda för att ligga i vattnet och tål både regn och rusk. Men när temperaturen sjunker under vintern kan vattnet inte avdunsta från båten på samma sätt som under sommaren. Det kan skapa stora problem. Vatten som samlas i springor och håligheter expanderar när det fryser till is, vilket kan leda till att det uppstår frostsprängningsskador på båten.


Olika typer av täckprodukter för båtuppläggning

Det finns många olika typer av täckprodukter på marknaden och varje båtägare har sin favorit. De vanligaste typerna är: vanlig presenning, båtpresenning och båtöverdrag. Om du väljer att köpa en presenning eller ett överdrag bör du säkerställa att den passar din båt, annars riskerar du att fukt tar sig in under skyddet och orsakar skador. En del båtägare använder sig även av båttält och garagetält när de vinterförvarar sina båtar. Om du har en utombordsmotor kan det vara en fördel om du utrustar även den med ett skyddsöverdrag.


Täckprodukternas material

Båtpresenningar och båtöverdrag är vanligtvis tillverkade av polyetylen (PE), polyvinylklorid (PVC) eller polyester. Många anser att polyester är ett bra val tack vare dess andningsförmåga, abrasions-, UV- och vattenresistens. Även båtpresenningar tillverkade av PVC är mycket omtyckta. De är tåliga, UV-beständiga och vattentäta. Presenningar tillverkade av PE är vattenresistenta och UV-beständiga. Det finns många åsikter kring vilket material och vilken täckprodukt som är bäst. Vårt råd är att du provar dig fram och välj det skydd och material som passar dig och din båt bäst.

Glöm inte att se till att skyddet sluttar på sidorna så att vatten och snö kan rinna av. Annars finns det en risk att det bildas snö- och vattensamlingar som kan skada presenningen eller överdraget. Med hjälp av en täckställning eller presenningsstötta kan du enkelt skapa en adekvat lutning. Se även till att inte skyddet inte fångar mycket vind. I värsta fall kan båten välta eller skyddet blåsa sönder. Fäst aldrig täckningen i båtens bockar och stöttor!

Stöttor och bockar vid båtuppläggning

När du ställer upp båten för vintern måste de placeras på en så kallad pallning som består av bockar eller stöttor av trä eller stål. Det finns många olika båtstöttor, bockar och pallningssystem på marknaden, men det viktigaste är att du väljer ett system som har ett bra skrovskydd, är anpassad till din båttyp och är säker att använda.

 

Vanliga frågor om uppläggning och vinterförvaring av båt

Hur vinterförvarar man en båt utomhus?

Placera båten i en vagga, ett bocksystem eller en trailer, töm båten och täck den väl.

Hur vinterförvarar man båten på en trailer?

Om du förvarar båten på en trailer under vintern kan det vara bra att palla upp trailen för att avlasta däcken. Du kan också ta bort dem helt, vilket också gör den mindre stöldbegärlig.

När ska båten tas upp för vinterförvaring?

Det finns inget specifikt datum när du ska ta upp båten, men till hösten innan stormarna och kylan gör entré. Var ute i god tid så slipper du de långa köerna vid upptagningsplatserna.