Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Flytvästar

Köpguide flytvästar och räddningsvästar – för ett säkert båtliv

Det är lika viktigt att använda en flyt- och räddningsväst till sjöss som det är att använda säkerhetsbältet i bilen. Men för att du ska få så bra flythjälp som möjligt måste västen vara rätt för dig. I denna guide hjälper vi dig att hitta rätt flythjälpmedel.

Flytväst eller räddningsväst?

Det finns i allmänhet två typer av flythjälpmedel som vanligtvis används av gemene man – flytvästar och räddningsvästar. Till skillnad från en flytväst har flytkraften på en räddningsväst koncentrerats till västens framsida, vilket gör att räddningsvästen hjälper dig att rulla över på rygg i vattnet. Räddningsvästen har dessutom en krage som håller ditt huvud ovanför vattenytan och ett grenband som säkerställer att du inte glider ur västen.
En vanlig flytväst, även kallad seglarväst, hjälper dig varken att hålla upp huvudet eller komma över på rygg när du hamnar i vattnet, utan ger endast flythjälp. Utseendemässigt påminner den om en vanlig väst och ger en bra rörelseförmåga både i vattnet och ombord på båten. En flytväst bör endast användas av de som väger över 25 kilo och är simkunniga. Barn och vuxna som inte kan simma bör istället använda en räddningsväst.


Uppblåsbar räddningsväst

En uppblåsbar räddningsväst är perfekt för vuxna som vill få bästa möjliga flythjälp. Denna typ av räddningsväst är mycket bekväm och hindrar inte dina rörelser när du vistas ovan vattenytan. Västen är dock mycket svår att simma i när den är uppblåst. Den vanligaste modellen har en automatisk uppblåsning som sätts igång när du trillat i vattnet. Alla uppblåsbara räddningsvästar har även ett dragsnöre som du kan dra i för att starta uppblåsningen manuellt.


Flytvästar för vattensport

För dig som sysslar med vattensport finns det särskilda flytvästar. Dessa är oftast något kortare och har kraftiga spännen som kan justeras så att den inte glider upp i vattnet. Kajak- och kanotvästar är kortare än vanliga flytvästar för att förhindra att västen glider upp när du sätter dig ner. De har dessutom mindre material under armarna för att du ska kunna paddla fritt.


Två frågor som hjälper dig att välja rätt flyt- och räddningsväst

  • Hur simkunnig är du/barnet?

Goda simmare klarar sig bra med en vanlig flytväst. En vanlig flytväst varken vänder användaren på rygg eller håller upp huvudet. Barn och personer som inte kan simma bör ha en räddningsväst.

  • Hur sitter västen?

Den ska även sitta bekvämt och inte åka upp när användaren hamnar i vattnet. Köp aldrig en väst att ”växa i”! Flytkraften kan hamna fel och i värsta fall kan användaren glida ur flytvästen.

Vanliga frågor om flytvästar och räddningsvästar

Vad ska man ha för flytväst?

Vilken flytväst du ska välja beror på vad du ska göra. Det finns flytvästar anpassade för segling, vattensporter, kanot, kajak osv. 

Vilken storlek på flytvästen ska man ha?

Utgå från din vikt och flytvästens passform.

Hur gammal får en flytväst vara?

Så länge tyget, sömmarna och spännena inte är slitna kan du använda din flyt- eller räddningsväst som vanligt. Patronen och sensorn i de uppblåsbara räddningsvästarna bör dock bytas ut enligt angivet datum samt när västen utlösts.