Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

LED-lampor

Köpguide LED-lampor – modern och miljövänlig LED-belysning

LED-lampor är en sorts lampor som i allt högre utsträckning tar över glödlampornas jobb. I takt med den tekniska utvecklingen har LED-belysningen också blivit allt mer sofistikerad. Den har blivit mer flexibel designmässigt och även mer effektiv. Här hjälper vi dig att köpa rätt LED-lampa till din lampa.

 

Ny energimärkning

Energimärkningen är till för att ge konsumenter information om hushållsprodukters energiförbrukning. Från och med den 1 mars 2021 infördes en ny energimärkning.

På hemsidan visas produkten med den nya energimärkningen. Fram till den 1 mars 2023 kan produkten levereras med den tidigare energimärkningen på förpackningen. Produkten är densamma oavsett energimärkning.

Hur ser förändringen ut:

Den tidigare skalan med A+++/A+ har tagits bort och ersatts av en skala från A-G. Skalan bygger på större mellanrum mellan energiklasserna, vilket gör att konsumenterna enklare kan jämföra produkterna.

Använd QR-koden som finns på förpackningen för att läsa mer om produktens specifikationer.

Vill du veta mer kring belysning och val av ljuskällor, läs mer i vår guide nedan.

Guide vid val av belysning >>>

Så köper du rätt LED-lampor till dina lampor

LED är en förkortning för Light Emitting Diode. Det innebär att en LED-lampa har flera små lysdioder istället för de glödtrådar som glödlampor har.

När du ska köpa LED-lampor behöver du framför allt ta följande i beaktande:

  • Pris. En LED-lampa har ofta ett lite högre pris än en glödlampa. Men LED-lampor har också en längre livslängd och kan därmed vara billigare i längden. Biltema har LED-belysning från några kronor per lampa upp till ett par hundra kronor.
  • Effektivitet. Jämfört med glödlampor är LED-lampor mångfalt mer energieffektiva, vilket gör dem mer miljövänliga. Det bästa måttet på effektiviteten är lumen per watt (lm/W). Ju högre siffra desto mer effektiv är en lampa.
  • Hållbarhet. En viktig faktor att ha i åtanke när du väljer lampa är hållbarheten. En LED-lampa har generellt sett en lång livslängd. Du kan ofta läsa dig till hur länge en lampa beräknas hålla utifrån testresultat. Om en lampa till exempel är god för 15 000 ljustimmar kan du räkna med att den håller i närmare två år.
  • Ljusstyrka. När du jämför olika LED-lampors ljusstyrka gör du inte detta i watt. Ljusstyrkan mäts istället i lumen (lm). Ju högre lumen desto starkare ljus har LED-lampan.
  • Design. LED-lampor är väldigt kompakta och därmed mer flexibla vad gäller design. Tillverkare av dessa lampor kan därför vara mer kreativa när det kommer till formgivningen.
  • Dimbarhet. Vissa LED-lampor är dimbara. Det innebär att de kan dimmas för att ge ett justerbart ljussken.
  • Färg. En enkel LED-lampa avger ett enfärgat ljus. Det finns dock LED-lampor vars färg kan justeras med hjälp av en fjärrkontroll. Du kan även välja en LED-lampa som avger ett ljus som liknar eldflammor. Eller varför inte en vintagelampa som ger en härlig retrokänsla?

Vanliga frågor om LED-lampor

Hur fungerar LED-lampor?

En LED-lampa strömför ljusdioder som avger fotoner (ljus).

Varför ska man ha LED-lampor?

En LED-lampa är mer miljövänlig, håller längre och är mer energieffektiv.