Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Rengöringsmedel

Köpguide rengöringsmedel – medel för att tvätta innan målning

Rengöringsmedel är en bred produktkategori. Här hittar du en rad olika produkter som används för att rengöra ytor eller avlägsna färg, smuts och missfärgningar. Dessa medel kan bland annat användas på ytor som du vill tvätta innan målning. Men de har även andra användningsområden och här belyser vi några av dessa.

Viktigt att tvätta innan målning

Ska du måla tak eller väggar inomhus? I sådana fall är det viktigt att först tvätta innan målning. Detta för att avlägsna fläckar och smuts från väggarna och taket. När du har rengjort ytan kommer färgen att fästa bättre. Det innebär att du får bättre förutsättningar för ett lyckat måleriprojekt.

Så väljer du rätt rengöringsmedel för ditt behov

Det finns flera olika sorters rengöringsmedel att välja mellan i våra varuhus. Vilken slags produkt du bör hålla utkik efter beror på ditt ändamål.

Du kan till exempel vara i behov av följande produkter:

  • Förtunning (thinner). Thinner används för att späda färger och för att rengöra verktyg och penslar.
  • Aceton. Detta rengöringsmedel används för att rengöra verktyg när du arbetar med till exempel vinyl eller polyester. Aceton kan också användas för att avlägsna olje- eller fettfläckar.
  • Balsamterpentin. Detta är ett lösningsmedel som används för att spä färg, linolja, trätjära och liknande.
  • Taktvätt. Denna produkt är till för att rengöra tak från smuts och annat.
  • Fasadtvätt. Som namnet antyder är denna produkt ämnad att rengöra fasader och även målade ytor. Du kan även använda den för att rengöra innan du målar om din fasad.
  • Trallrent. Detta medel löser upp växtlighet, smuts och missfärgningar som gärna sätter sig på trätrall.
  • Lacknafta. Detta är ett rengöringsmedel som används för att rengöra verktyg och penslar. Det kan även användas för att spä alkydfärg eller oljefärg.
  • Färgborttagningsmedel. Ett medel av detta slag används för att lösa färg och lack. Det kan används på flera olika ytor men inte på plastytor som har målats.

Vanliga frågor om rengöringsmedel

Varför ska man tvätta med rengöringsmedel innan målning?

Rengöringsmedel löser fett och smuts. Dessutom gör de ytan mattare så att ny färg fäster bättre.

Hur ska man rengöra innan målning?

Applicera rengöringsmedel på en svamp och stryk på den yta som du vill rengöra. Gnugga försiktigt och låt verka i några minuter. Våttorka sedan ytan med en vattendränkt svamp.