Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Flytspackel

Köpguide flytspackel – flytspackla med rätt sorts spackel

Det finns olika sorters flytspackel och dessa används för olika ändamål. Du behöver därför välja den sort som passar dig bäst när du ska flytspackla ditt golv. Så hur bör du då tänka kring valet av spackel för utjämning av golv? För att underlätta ditt val berättar vi nedan vad som är viktigt att ha i åtanke.

Flytspackel för utomhusbruk respektive inomhusbruk

Kärt barn har många namn, och flytspackel kan ibland även gå under namnet avjämningsmassa, golvutjämning eller golvspackel. Det är alltid viktigt att du läser noga på förpackningen, så att du får rätt flytspackel för ändamålet. Flytspackel ska ligga under din valda golvyta, exempelvis under klinkers eller parkett. Flytspackel ska alltså inte fungera som färdigt golv.
Ett flytspackel för allroundbruk, som du hittar i vårt sortiment, kan användas som flytspackel såväl utomhus som inomhus oavsett vilken typ av golv du ska lägga. Det finns även en variant som endast är avsedd för inomhusbruk och är fiberförstärkt för att jämna ut alla typer av golv som golvgipsskivor, spånskivor och betong. Den är även lämplig för våtrum.

Här hittar du våra produkter inom våtrum

Flytspackel utomhus

Flytspackel för allroundbruk som är cementbaserad går att använda utomhus eftersom den är frosttålig. Du kan använda flytspackel när du ska lägga nytt golv på terrassen, i uterummet eller i garaget. När du applicerar flytspacklet ska du vara noga med att inte göra det i gassande sol eller i minusgrader, då riskerar spacklet att spricka. Den cementbaserade flytspacklet är dessutom snabbtorkande, vilket gör att det snabbt går att gå på, vilket kan vara en fördel när du flytspacklar utomhus.

Primer innan du flytspacklar

Primern är ett viktigt komplement till flytspacklingen och bidrar till en bättre häftförmåga och bildar en skyddande film som motverkar att fukten från flytspacklet transporteras ned i underliggande material. Flytspacklet ensamt ger inte en vattentät grund, utan du behöver komplettera med tätskikt för att ytan ska vara vattentät.

Vanliga frågor om flytspackel

Hur mycket flytspackel behöver man per kvadratmeter?

Du behöver 1,6 kg-2,0 kg per kvadratmeter och millimeter tjocklek. Om ditt golv är en kvadratmeter stort och du ska spackla ett 10 millimeter tjockt lager behöver du därmed 16-20 kg pulver.

Hur länge ska flytspackel torka?

Torktiden kan variera beroende på produkten. Så läs alltid noga på förpackningen innan du börjar ditt arbete.

När kan man gå på ett flytspacklat golv?

Det tar allt som oftast några timmar för flytspackel att torka. Kontrollera torktiden som är angiven på förpackningen.