Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Stegar

Köpguide stegar – nå nya höjder med en klassisk trotjänare

Ska du måla om fasaden eller sätta upp en lampa? När du behöver arbeta på en lite högre höjd är stegen din bästa vän. Men vilken stege du ska välja? Här har vi samlat praktisk information om vad du bör ha i åtanke när du väljer stege.

Olika typer av stegar

Enkelstege – en klassisker

Enkelstegen är den stege som de flesta tänker på när man talar om stegar. Denna stege måste lutas mot något för att stå upprätt. En enkelstege kan användas vid de flesta uppgifter som kräver att du når en måttlig till hög höjd såväl inomhus som utomhus.

Trappstege – smidig stege för de flesta vardagsbestyr

Trappstegen återfinns i de flesta hem. Den är stabil och har en självbärande design som gör den otroligt mångsidig. Trappstegen är dessutom hopfällbar, vilket gör den lätt att bära med sig och förvara. Oavsett om du ska byta lampor eller gardiner är trappstegen din bästa vän.

Kombistege – ett mångsidigt alternativ

Kombistegar är en kombination mellan trappstegar, enkelstegar och utdragbara stegar, vilket gör dem till det mest mångsidiga alternativet på marknaden. De kan vikas eller förlängas för att fungera som antingen en självbärande stege eller en enkelstege. På så sätt kan du nå flera olika höjder för att utföra en mängd olika uppgifter.

Multistege – en stabil arbetsplattform

En multistege kan användas på flera olika sätt. Den användas som en stabil arbetsplattform, en anliggande enkelstege, utskjutsstege eller fristående stege. Perfekt när du behöver komma upp en bit utan att tumma på säkerheten.

En stege i aluminium, glasfiber eller stål?

Förr tillverkades de flesta stegar i trä, men idag tillverkas de framför allt i aluminium. Det är ett hållbart och lätt material som gör stegen lätt att hantera. En aluminiumstege är därför ett utmärkt val för dig som behöver en mångsidig stege som kan användas i flera år.

En del stegar tillverkas även av glasfiber – ett plastmaterial förstärkt med glasfibrer. Glasfiberstegar är ett starka och robusta, men de är ofta tyngre och dyrare än aluminiumstegar.

Stegar av stål är minst lika stabila och starka som aluminium- och glasfiberstegar, men de är mycket tunga och känsliga för korrosion. De bör därför inte förvaras eller användas under fuktiga förhållanden. Om du vill ha en hållbar och lätt stege till ett bra pris bör du med andra ord satsa på en aluminiumstege.

Vanliga frågor om stegar

Hur hög stege ska man ha?

Det beror på hur högt upp du behöver komma.

Hur högt upp får man arbeta på en stege?

Enligt Arbetsmiljöverket ska det förekomma extra skyddsåtgärder om arbete utförs på mer än två meters höjd.

Vad kostar en stege?

På Biltema hittar du stegar från ca 270 kronor.