Att tänka på inför båtupptaget

Att tänka på inför båtupptaget

Hösten väntar runt hörnet och det är dags för alla båtägare att börja tänka på upptagning och vinterförvaring. Vi har samlat några tips som kan vara bra att tänka på innan du sätter igång. Det är en god idé att inte vänta för länge, när minusgraderna börjar smyga sig på blir det oftast kö vid upptagningsplatserna.

1. Byt motoroljan

Kör motorn varm och använd en oljebytarpump för att tömma ut den gamla oljan. Montera loss det gamla oljefiltret och ersätt med ett nytt och fyll sedan på med ny olja. Var noga med att kontrollera volymen med hjälp av stickan.

2. Säker och stabil pallning

Det viktiga att se till när båten är uppallad är att den står säkert och har en jämn viktfördelning. Med båtstöttor är det enklare att säkra stabiliteten så att anordningen kan stå emot både höststormar och snöoväder. Stabilitet och jämn viktfördelning är viktigt även när det gäller mindre båtar som förvaras på trailer.

3. Se över båtens skick

När båten står säkert på plats är det dags att se över båtens skick. Repor och andra skador som har uppkommit under säsongen kan slipas ner på hösten. Dessa kan stå och torka under vinterförvaringen och sedan lagas på våren innan båten sjösätts igen.

4. Rengör båten

Avlägsna alger, snäckor och annan grov smuts. Här kan det underlätta att ha en tryckspruta, bra rengöringsmedel och en tvättsvamp nära till hands.

5. Skydda båten från regn och snö

Täck över båten med en presenning och se till att den har lutning för att undvika att vatten samlas och tynger ner båten. Undvik att täta båtens utrymmen allt för mycket med presenningen. Lite luftflöde och ventilation mår båten bra av!

6. Glöm ingen mat!

Glöm inte att tömma kyl och skafferi från mat och dryck som kan ruttna eller dra till sig djur under förvaringen.