Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Dammsugare

Köpguide dammsugare – håll hemmet rent från damm och smuts

Med rätt dammsugare och dammsugartillbehör kan du städa mer effektivt än tidigare. Vilken dammsugare som är rätt för dig beror framför allt på hur du bor och vem du är. Hur stor är din bostad? Finns det trappor? Har du barn eller husdjur? Ta hjälp av vår köpguide och hitta en dammsugare som passar dig och dina behov.

Dammsugare med eller utan sladd

Sladdlösa dammsugare har ökat i popularitet de senaste åren. De är ofta lätta, kompakta, påslösa och lätta att manövrera, vilket gör att de passar extra bra i mindre hem eller när du vill dammsuga trappor och andra besvärliga platser. Nackdelen är att batteriet kan ta slut mitt i städningen om du inte planerat städningen i förväg.

En dammsugare med sladd är alltså ett bättre val om du har ett större hem eller vill rengöra hemmet på djupet. Sladdanslutna dammsugare har i de flesta fall dessutom en större dammbehållare än sladdlösa dammsugare. En del sladdanslutna dammsugare har även extra långa sladdar, vilket gör att du kan städa flera rum utan att byta vägguttag.

Med eller utan dammsugarpåse

En dammsugare kan vara utrustad med eller utan dammsugarpåse. Fördelen med påslösa dammsugare är att du slipper tänka på att köpa nya påsar. Påslösa dammsugare har dock mindre dammkapacitet. Behållarna kan dessutom vara stökiga att tömma då dammet ligger löst och har en tendens att börja flyga runt i luften. I en dammsugare med dammsugarpåsar stannar dammet istället i påsen, vilket minskar risken att damm och allergener sprids i luften.

Dammsugarens ljudnivå

Ytterligare en faktor du bör ta i beaktning när du väljer dammsugare är dess ljudnivå. Finns det något mer irriterande än en dammsugare vars ljud ekar i hela huset? Våra dammsugare har en ljudnivå mellan 70 dB och 79 dB. Hur högt ljudet uppfattas beror emellertid på rummets akustik och din egen hörsel. En dammsugare kommer exempelvis upplevas som mer högljudd i ett kaklat badrum än i ett sovrum.

Dammsugarens sugeffekt

Slutningen bör du även titta närmare på dammsugarens sugeffekt. Motorn är den del av dammsugaren som driver sugfläkten, vilket borde innebära att ju kraftigare motorn är desto bättre sugeffekt har dammsugaren. Det är emellertid inte riktigt så enkelt. Dammsugarens sugförmåga beror på motorns effekt i kombination med dammsugarens munstycke. Sugeffekten påverkas dessutom av hur full påsen eller behållaren är.

Vanliga frågor om dammsugare

Hur fungerar en dammsugare?

Dammsugarens motor skapar ett undertryck som gör att dammsugaren kan suga upp damm och smuts från underlaget och transportera det till dammsugarpåsen/behållaren.

Hur mycket el drar dammsugare?

Biltemas dammsugare drar mellan 70 och 700 watt. 

Vad kostar en dammsugare?

På Biltema hittar du dammsugare från ca 250 kronor och dammsugartillbehör från ca 50 kronor.