Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Nätverkskablar

Köpguide nätverkskablar – så väljer du rätt nätverkskabel

Ska du ansluta datorn direkt till nätverket eller installera fiber i huset? Oavsett syfte hittar du rätt nätverkskabel hos oss på Biltema. Men innan du slår till finns det en del saker du måste ha klart för dig.

Bredbandets hastighet är avgörande

Vilken hastighet har ditt bredband? När du funderar på vilken nätverkskabel (även kallad ethernetkabel) du ska välja bör du ha bredbandets hastighet i åtanke. Det är bredbandets hastighet som avgör hur mycket nätverkskabeln måste klara av, det vill säga huruvida du ska ha en CAT 5- eller CAT 6-kabel.

Lite krasst skulle man kunna säga att om ditt bredband endast kommer upp i maxhastigheten 1 Gbps, så behöver du inte ha en nätverkskabel som klarar mer än det. Du bör dock ha i åtanke att om du skaffar ett snabbare bredband i framtiden så kommer du att behöva en bättre nätverkskabel. Om du ska dra fasta installationer som ska hålla ett tag framöver kan det därför vara bra att investera i en snabbare kabel än den du behöver i nuläget.

Skärmad eller oskärmad nätverkskabel?

Nätverkskablar kan antingen vara skärmade eller inte. En skärmad nätverkskabel (FTP) har folie runt de inre kablarna för att motverka störningar utifrån. En oskärmad nätverkskabel (UTP) saknar denna folie. Om kabeln ska placeras nära elektromagnetiska fält eller tillsammans med starkströmsledningar är en FTP-kabel ett bra alternativ. Men gemene man klarar sig bra med en UTP-kabel.

Vanliga frågor om nätverkskablar

Vad är en nätverkskabel?

En nätverkskabel är en kabel som används för att ansluta datorer, routrar och andra enheter till varandra i ett datornätverk.

Hur lång nätverkskabel kan man ha?

En nätverkskabel kan vara upp till 100 meter och fortfarande bibehålla sina egenskaper.

Vad kostar en nätverkskabel?

På Biltema hittar du nätverkskablar från 14,90 kronor.