Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Hörlurar

Köpguide hörlurar – hitta din nästa hörlur

Många av oss är fastklistrade vid våra enheter under en stor del av dagen. En hörlur är idag mer än bara ett tillbehör – den är i princip en förlängning av oss själva. Men det finns många varianter och modeller att välja mellan. Här går vi därför igenom vad du bör tänka på när du ska köpa hörlurar.

Bra och billiga hörlurar av olika slag

För att kunna välja rätt hörlurar behöver du först veta vad du letar efter. Det finns nämligen flera olika varianter att välja mellan. Några exempel på dessa är: brusreducerande hörlurar, in-ear hörlurar, on-ear hörlurar och trådlösa hörlurar.

  • On-ear hörlurar är den större varianten som täcker dina öron. Generellt sett kan dessa erbjuda ett mer pricksäkert ljud över hela frekvensspektrumet. En annan fördel är att de ofta är mer bekväma att bära. Och trådlösa hörlurar av detta slag har vanligtvis lite bättre batteritid än mindre modeller.
  • In-ear hörlurar kallas den variant som du bär inuti örat snarare än utanpå. Dessa hörsnäckor är smidigare att bära med sig och kan enkelt förvaras i fickan. Om du till exempel vill använda dina hörlurar när du tränar kan dessa vara lämpligare. De ger också en viss passiv brusreducering.

  • Brusreducerande hörlurar är ett bra val för dig som vill kunna skapa en “bubbla” omkring dig. De har aktiv brusreducering som skonar dina öron genom att minska insläppet av oljud från din omgivning. Dessa lurar kan därför vara till hjälp för dig som vill kunna jobba eller plugga ostört.

Ska du köpa hörlurar till din mobil eller dator?

Genom att köpa hörlurar till din mobil kan du till exempel lyssna på musik när du är ute och springer eller titta på en film medan din partner sover. Just användningsområdet är viktigt att ha i åtanke när du ska köpa hörlurar. Du kan till exempel vilja ha en sorts hörlurar till datorn men en annan variant till mobilen. Därför bör du börja din köpresa med att ställa dig själv frågan vad du har tänkt använda din nya hörlur till.

FAQ hörlurar

Hur fungerar hörlurar?

Hörlurar fungerar i mångt och mycket på samma sätt som högtalare. De omvandlar elektrisk energi till ljudvågor med hjälp av elektromagneter.

När uppfanns hörlurar?

De första hörlurarna uppfanns 1910 av ingenjören Nathaniel Baldwin. De första stereohörlurarna uppfanns dock först 1958 av John Koss.

Vad kostar hörlurar?

Enkla och billiga hörlurar kostar från en tjugolapp och uppåt. Mer avancerade varianter med Bluetooth kostar från ett par hundra kronor och uppåt