Vårfixa båten!

Vårfixa båten!

Våren närmar sig med stormsteg, och snart är det dags att fixa i ordning båten inför sjösättning. Se till att gå rätt till väga när bottenfärgen ska slipas bort och målas om på nytt.

Förberedelser
Tänk på säkerheten, och läs alltid igenom de kemiska hänvisningarna på produkterna du ska använda innan du sätter igång. Inspektera skrovet och se om du hittar några synliga skador. Om du gör det, eller spår av böldpest måste detta åtgärdas innan du målar.  

När den gamla bottenfärgen ska tas bort är färgborttagnings för bottenfärg ett utmärkt alternativ. Produkten appliceras på den gamla bottenfärgen och skrapas därefter bort med till exempel en spackelspade eller färgskrapa. Slipa därefter med sandpapper för en jämn och slät yta. Samla avfallet i en spann och tänk på att hantera det som miljöfarligt avfall. 

Grundarbete 
Om du ska måla på bar glasfiber eller gelcoat är det bra att använda epoxiprimer för maximal vidhäftning, och för att uppnå ett vattentätt laminat. Primern används även för att undvika böldpest och osmosis. 
För målning på båtar och drev av metall eller trä passar det bättre att använda sealer. Denna används för att öka vidhäftningen på gammal färg av okänt fabrikat och för att spärra gammal bottenfärg. Var noga med att blanda färgen ordentligt.

Målning
Applicera bottenfärgen med mohairroller eller en bred pensel. Tänk på att ta ett extra varv runt roder, trimplan och vattenlinje. Dessa områden är extra utsatta för slitage, och kan behöva ett extra lager färg.  

Använd alltid nödvändig skyddsutrustning och se till att inte gammal eller ny bottenfärg hamnar naturen.