EVA Teak är ett populärt golv för båtar

EVA Teak är ett populärt golv för båtar

De senaste åren har EVA teak/EVA-skum blivit mer populärt att använda som skeppsgolv i båtar och jollar. Skummaterialet (EVA foam) har en hög klarhet och glans, tål låga temperaturer mycket bra, samtidigt som det är slitstarkt och UV-beständigt

Det går att eftermontera EVA-skum i båten genom att man köpa våra universella EVA-ark/-skumskivor, eller EVA-skum på rulle och därefter skära till det konstgjorda teakgolvet för din båt.

I den här artikeln tittar vi på hur du lägger EVA-teakgolv och anpassar det för din båt.

83203

EVA - golv finns i ett antal olika former och färger i vårt sortiment.

Välj rätt EVA Teak-variant för din båt

Det första du behöver tänka på är vilket utseende du vill ha för din båt eller jolle. EVA-skum på rulle är bra om du behöver täcka hela durken, eller vill klä in relingen, toft, luckor eller badplattformar samt ”predikstolen”. Ja, möjligheterna är många.

Ett tips: Om du behöver klä ett område med flera runda former kan det vara en fördel att använda det diamantformade mönstret, eftersom det underlättar när du ska skära till materialet i dessa former.

83207

Snygg design - Det är lättare att få ett snyggt resultat med den diamantformade EVA-teaken när det kommer till runda former.

Grundarbetet vid läggning av EVA-skum är som med så många andra arbetsprojekt extremt viktigt

Baksidan på våra EVA-produkter är självhäftande, vilket betyder att du kan klistra fast produkten direkt på ytan. Det är dock viktigt att du rengör arbetsområdet noggrant innan du börjar klistrar på produkten. För detta kan du med fördel använda produkter som t.ex. teakrengörare eller motsvarande, som rengör på djupet och tar bort ytspänningar. Du kan också välja ett grovrengöringsmedel och avfetta med aceton för att säkerställa god vidhäftning.

83205

Efter grundrengöringen - Aceton kan användas efter den grundläggande rengöringen för att säkerställa god vidhäftning

Mät upp EVA-materialet noggrant

Området som du ska täcka ska nu mätas upp, och nästan oavsett storlek kan det vara en bra idé att göra en mall av tjock transparent plastfolie. Lägg plastfolien över området och rita direkt på den där du vill att EVA-skummet ska täcka. När du har gjort det kan du lägga plastfolien direkt på EVA Teak-produkten och märka ut exakt var du ska skära till.

Genom att göra detta säkerställer du att beläggningen får exakt den form du vill ha och att EVA-skummet är tillskuret runt beslag i durken, avrundningar eller annat som sticker upp från durken.

Använd rätt verktyg när du lägger EVA-teak

När har du mätt klart måste EVA-skummet märkas upp och skäras till. Använd en kraftig och mycket stark hobbykniv/brytbladskniv för tillskärningen (Kom ihåg att byta till ett nytt knivblad). Det är viktigt att kniven hela tiden är vass. Kom därför ihåg att löpande byta ut knivbladet, eftersom detta säkerställer att du skär igenom materialet hela vägen med ett rent snitt, utan att få en flossad kant på EVA-skumskivan.

Om du behöver göra ett längre snitt kan du med fördel använda en linjal för att skära efter så undviker du att skära snett. Vid fogning rekommenderar vi att du om möjligt skapar fogen i de mörka ränderna. Det gör att det blir mycket lättare att dölja fogarna. Om du lägger fält med EVA-skummet blir övergången mot glasfibern snyggast om du kan avsluta kanten med en mörk rand.

83206

Skär i EVA-teak - Skär med linjal för att få ett rakare snitt.

 

Själva appliceringen av EVA-teaken

Som nämnts är EVA-skummet självhäftande på baksidan när du har tagit bort den vita skyddsfolien. Om du behöver täcka ett större område, är det lättast att ha kontroll över appliceringen genom att ta bort en liten bit av skyddsfolien i taget och applicera i etapper. Tryck skummet hårt mot underlaget och påbörja sedan resten av appliceringen genom att långsamt ta bort mer och mer folie. Dra och tryck gärna i EVA-skummet för att säkerställa att det inte finns någon luft under skumskivan.

När du har lagt hela biten, se till att den är i press – använd eventuellt en träskiva som du ställer några batterier eller en vattendunk på. Tänk också på att limmet på baksidan fäster bäst när det är varmt i luften. Om du mot förmodan skulle upptäcka att EVA-skummet har släppt på ett ställe, kan du med fördel rengöra området och limma om med högkvalitativ marinsilikon.

83204

Bra fäste - Den självhäftande baksidan ger bra vidhäftning på de allra flesta material.

Vanliga teakplankor och produkter för båtar

Om du istället letar efter vanlig teak till din båt, så har vi även detta i vårt stora båtsortiment.

Klassiska teakdetaljer till båten

Relaterade artiklar

Verktyg på båten

Verktyg på båten

Håll koll på vilka verktyg du bör ha ombord på båten, för en säker båttur.

Snabbguide till båtbelysning och lanternor på båten

Snabbguide till båtbelysning och lanternor på båten

Tycker du att det är svårt att veta vilken båtbelysning och vilka lanternor du ska ha ombord? läs mer i vår snabbguide.

Spendera sommaren på båten

Spendera sommaren på båten

Vi ger tipsen för en underbar sommar till havs, för hela familjen.