Gör cykeln redo för våren!

Gör cykeln redo för våren!

När solens strålar äntligen börjar kännas varma efter en lång, kall vinter, när snödropparna börjar titta fram i rabatterna och när luften känns sådär frisk och härlig, då blir det genast även efterlängtat med en cykeltur! Har du haft cykeln stående i garaget eller förrådet under vinter, eller har du cyklat även i snö och minusgrader? Hur du än har gjort så mår cykeln bra av en ordentlig vårservice!

Tvätta cykeln

En bra start på servicen är att se till att cykeln är ren. Skölj av smuts, lera och spindelväv med hjälp av en tvättsvamp och en hink med vatten. Rengör sedan kedjan med hjälp av en kedjetvätt. Efter det kan du använda en cykelrengöring som du enkelt sprayar på cykeln. Låt medlet verka i någon minut och skölj sedan med vatten. När cykeln har torkat är det dags att smörja kedjan. Detta kan du göra antingen med smörjmedlet som ingår i kedjetvätten eller med en cykelkedjeolja. Tänk på att inte använda för mycket, eftersom överflödig olja lätt drar till sig smuts och grus.

Kontrollera bromsarna

När cykeln är ren är det dags att kontrollera bromsarna. Säkerställ att bromsbelägg inte är nedslitna och känn efter att bromsarna tar ordentligt. Om bromsen känns slapp eller tar långt in kan bromsvajrarna behöva spännas. Har du en cykel med hydrauliska bromsar behöver du i stället fylla på med bromsvätska.

Kontrollera däck och hjul

Om cykeln har stått hela vintern har det förmodligen pyst ut en del luft ur däcken. Börja därför med att pumpa upp däcken till rekommenderat tryck. Se efter att formen ser jämn och bra ut. Om däcket har blivit nedslitet på kontaktytan mot vägen och fått en kantig form, eller om det har uppstått sprickor i däcket, kan det vara dags att byta ut det för att undvika punktering.

När du använder din cykel kan muttrar och bultar på sikt lossna. Därför är det viktigt att med jämna mellanrum efterspänna alla muttrar. Se även över alla ekrar så att ingen saknas eller sitter löst. En saknad eker kan tyckas obetydligt, men det kan resultera i att hela hjulet till slut blir skevt och kanske inte ens går att rädda.

När dessa steg är genomförda är din cykel garanterat redo för en ny säsong. Nu fattas det bara att packa en picknick och fira årets cykelpremiär!