Gör cykeln redo för våren

Gör cykeln redo för våren

När solen tittar fram och det är vår i luften är det skönt att kunna sätta sig på cykeln och ta årets första och efterlängtade cykeltur. Om cykeln har stått i förrådet eller garaget fram till nu, bör du gå igenom den ordentligt innan du trampar iväg.

Rengör cykeln 

En bra start på kontrollen av cykeln är att se till att den är ren. Ta bort smuts, lera och spindelväv med en tvättsvamp och en hink med vatten. Rengör sedan kedjan med kedjetvätt. Därefter är det en bra idé att använda ett rengöringsmedel speciellt för cyklar som du enkelt sprayar på. Låt medlet verka i några minuter och spola av med vatten. När cykeln har torkat är det dags att smörja kedjan. Du kan antingen göra detta med det smörjmedel som medföljer kedjetvätten eller köpa cykelkedjeolja separat. Se upp så att du inte använder för mycket, eftersom överflödig olja lätt drar till sig smuts och grus. 

Kontrollera bromsarna

Nu när cykeln är ren och fin är det dags att kontrollera bromsarna. Kontrollera att bromsarna inte är nerslitna och testa att bromsarna fungerar. Om bromsarna känns tröga eller tar sent, måste bromsvajern spännas. Om du däremot har en cykel med hydrauliska bromsar måste du fylla på med bromsolja.

Kontrollera däck och hjul

Har cykeln stått undangömd hela vintern? Då har det förmodligen läckt ut luft från däcken. Börja därför med att pumpa upp däcken till det rekommenderade trycket och kontrollera att däcket ser jämnt och fint ut. Kontrollera om det finns tecken på att kontaktytan mot vägen är sliten och har fått en kantliknande form, eller om det har uppstått sprickor i däcket. Detta kan tyda på att det är dags att byta ut däcket för att undvika en punktering.  

Med tiden kan muttrar och bultar på cykeln lossna. Därför är det viktigt att regelbundet dra åt alla muttrar. Kontrollera också alla ekrar för att säkerställa att ingen eker saknas eller sitter löst. Att det saknas en eker kan verka obetydligt, men det kan leda till att hela hjulet blir skevt och i värsta fall går sönder.

Nu när du har gått igenom alla stegen är cykeln redo för en ny säsong. Nu återstår det bara att ta på sig hjälmen, hoppa upp på sadeln och cykla iväg!