Kompostera mera!

Kompostera mera!

Att kompostera är inte så komplicerat som det till en början kan verka! För i själva verket är värme, syre och fuktighet allt som behövs för att förvandla ditt avfall till näringsrik jord. Och hur bra är det inte att kunna bli självförsörjande på den jord och näring som dina växter behöver? Dessutom gör du en fantastisk insats för miljön!

Gör din egen kompost

Du kan enkelt förvandla ditt trädgårdsavfall och matavfall till kompost på 1-2 år. Komposten kan sedan användas för att befrukta växter i trädgården.

När du ska skapa din kompost ska du alltid börja med att lägga ett lager luftigt material i botten, exempelvis grenar eller kvistar från din häckklippning. Därefter kan du fylla på komposten med avfall från din trädgård eller kök. Ett tips är att blanda avfallen, så att det inte blir enhetliga skikt av ett visst material. Du bör med fördel även placera animaliskt avfall från köket, samt sjuka växtdelar och ogräs i mitten av komposten och täcka det noga med annat material. Strö även på några liter trädgårdsjord eller gammal kompost emellanåt, så påskyndar du förmultningen.

Tiden det tar innan komposten är klar beror på vilken typ av avfall du har slängt och vilka väderförhållanden som råder. Då och då behöver du kontrollera att kompostens innehåll är tillräckligt fuktigt. Du kan också röra om i komposten ibland, detta tillför syre och påskyndar komposteringsprocessen.

Visste du att?

Ju oftare du vänder runt i komposten, desto snabbare blir den färdig?
Men det är ett tungt arbete, så var försiktig när du gör det!

Vilken typ av kompost ska du välja?

Kompostering i sluten behållare

Du kan välja mellan kompostering i en öppen behållare eller i en sluten behållare, där de vanligaste slutna kompostbehållarna är gjorda av plast. Fördelen med sluten behållare är att den ser fin ut, speciellt om du har en mindre trädgård. Om du planerar att kompostera matavfall så bör du ha en sluten varmkompost.

Dessutom är en sluten kompostbehållare bra om man vill hålla borta skadedjur, så att du säkert kan kompostera matavfall utan besök av hungriga små gnagare. Det kan vara svårt att röra runt i en sluten kompostbehållare, testa då istället att sticka ner en pinne och gör djupa hål bland avfallet, då tillsätter du viktigt syre.

På Biltema hittar du komposthållare och annan växtnäring till din trädgård.

Kompostering i en hög

Kompostering i en hög kan antingen äga rum i en öppen kompostkorg med jordkontakt eller i en fristående hög som är övertäckt. Fördelen med en kompostkorg är att du kan samla allt avfall på en tydlig och avgränsad plats, vilket gör det lättare att hålla reda på. Om du har din kompost direkt på marken, utan någon behållare kan du täcka över den med löv eller halm för att isolera den, och på så vis påskynda nedbrytningsprocessen.

Ett tips är att köpa ett kompostgaller, så att du enkelt kan samla allt avfall på ett ställe.

Titta närmare på våra användbara kompostgaller och andra smarta korgar och uppsamlare till din trädgård.

Varm- eller kallkompost?

Du kan alltså välja om du ska köpa en varmkompost eller en kallkompost. Varmkomposten har tjockare väggar, är skadedjursäkrad och har ett tättslutande lock som ger god isolering och en optimal temperatur för snabb förmultning. Det resulterar i att du även kan kompostera på vintern. Det är en varmkompost du ska ha om du ska kompostera matavfall.

En kallkompost kan också ha en behållare med lock, men den är inte lika isolerad eller skadedjurssäkrad eftersom den enbart används till att kompostera trädgårdsavfall. Kallkomposten är ofta bara en hög på marken, fylld av löv, kvistar och annat material från trädgården. Det krävs oftast lite mer jobb att hålla igång nedbrytningseffekten i en kallkompost.

Vårt utbud av komposter

Vilken typ av avfall kan jag kompostera?

Det är inte alltid lätt att veta vad du får slänga för material i din kompost. Här ger vi några exempel på material som du kan kompostera.

  • Men högst 2 deciliter per 100 liter kompost
  • Bark
  • Barr
  • Fjädrar
  • Frukt
  • Grenar och kvistar
  • Grästorv
  • Avfall från häckklippningen
  • Hö och halm
  • Jord
  • Kottar
  • Köksavfall
  • Löv
  • Ogräs
  • Papper
  • Stallgödsel
  • Tidningar

Var ska jag placera min kompost?

Om du har möjlighet bör du placera komposten i skuggan av ett träd eller större buskage. Du behöver inte oroa dig för att deras rötter växer in i komposten, det är nämligen bara bra om de kan ta tillvara på en del av näringen.  

Komposten ska helst inte stå i direkt solljus och vind. För starkt solljus resulterar lätt i att komposten torkar ut, därför kan det också vara bra att sätta den så att du enkelt når den med vattenslangen.  

Se även till att den är enkel att komma åt, så att du både enkelt kan fylla den med köksavfall och tömma den för dina växter. Ju lättillgängligare du gör komposten, desto större chans att du lyckas med ditt projekt!

Relaterade artiklar

Trädgårdskalender - månad för månad

Trädgårdskalender - månad för månad

En kalender för ditt trädgårdsarbete. Här guidar vi dig månad för månad.

Så gör du i ordning trädgården för sommaren

Så gör du i ordning trädgården för sommaren

Solen har börjat värma lite mer och det är hög tid att snygga till trädgården och uteplatsen för sommaren. Vi tittar på hur du kan göra det – enkelt och till en kostnad som är överkomlig!

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Vill du börja odla? Inga problem säger vi, på din balkong kan du göra det mesta!