Odla på balkongen – En grön stadsoas

Odla på balkongen – En grön stadsoas

Låt inte avsaknaden av en trädgård hindra dig från att skapa en grön oas, full av växter och grönska. Även på en balkong kan du nämligen njuta av nyskördat och närodlat! På balkongen gäller det att ta till vara på varje kvadratmeter, genom planering och rätt typ av inredning. Vill du börja odla? Inga problem säger vi, på din balkong kan du göra det mesta!

Bra att veta

Innan du börjar odla på din balkong kan det vara bra att kolla upp vilka regler det finns i bostadsrättsföreningen. Det finns till exempel ofta regler gällande om du får sätta upp balkonglådor på utsidan av balkongräcket. Tänk även på att jord i stora lådor eller krukor kan bli väldigt tung, så kolla upp så att din balkong klarar av tyngden. Dessutom rekommenderar vi dig att inte ställa krukor direkt på betonggolvet, då fukten från jorden kan lämna märken. Lägg istället snyggt trätrall på golvet, som skyddar och ger ett ombonat intryck.

Vårt utbud av trätrall

Vad kan jag odla på balkongen?

Det finns många växter och grönsaker du kan odla på balkongen, så länge du är noggrann med vattning och har koll på hur mycket solljus plantorna behöver så kan du räkna med egenodlade grönsaker till salladen.

61108

3 grönsaker du kan odla på balkongen:

 1. Tomater
  För balkongen gör sig busktomater eller körsbärstomater bra, då plantorna inte blir så höga. Håll koll på plantan om den börjar hänga, då behöver den mer vatten. På Biltema hittar du praktiska tomatkrukor som har både bevattningshål och stödpinnar till plantan.
  Hitta din tomatkruka bland våra sortiment av krukor.
 1. Paprika och Chili
  Om du ska plantera paprika- och chilifrön bör du förså de inomhus redan i början av året. Men det finns även färdiga plantor att köpa, för dig som föredrar det. Plantorna bör stå så att de inte utsätts för någon direkt sol eller hårda vindar, då det kan skada deras blad. Under varma sommardagar får du hålla koll på jorden, som ska hållas fuktig.
  Vårt utbud av vattenkannor.
 1. Bönor och ärtor
  Bönor och ärtor är ganska lätta att odla själv och de trivs bäst i direkt solljus och väldränerad jord. Håll koll på vilken sort du köper och om de växer så att de behöver klättra, i så fall kan du köpa en spaljé att sätta i krukan för att hjälpa dem med klättringen. Tänk bara på att sätta din spaljé så att den inte skuggar dina andra plantor.
  Kolla in vårt utbud av spaljéer.

Växthus på balkongen

Det är givetvis inte bara grönsaker som du kan plantera ute på balkongen, utan även blommor eller kryddväxter. Ett hett tips är att köpa ett litet växthus som du kan plantera medelhavskryddor i, så som lavendel och timjan, eller varför inte lite rosmarin? Kryddväxter trivs inte att stå i blöt, så köp en kruka där vattnet kan rinna undan.

61109

Inred balkongen

Ett fel många gör när de ska börja odla på balkongen är att köpa för små krukor. Tänk på att växter behöver mycket näring, vatten och utrymme för att må som bäst. Har du en större balkong kanske du till och med får plats med en odlingslåda eller ett odlingsbord?
Men mitt i all grönska vill man ju även kunna sitta och njuta av sin vackra balkong, eller hur? Inred den därför med ett praktiskt och snyggt cafébord med tillhörande stolar, eller loungemöbler om platsen finns.

Hitta din odlingslåda och tillbehör

Skapa plats

Även om din balkong inte rymmer stora krukor eller bord och stolar så innebär det inte att du kan skapa en grön och mysig balkong ändå. Ett balkongbord som du fäster på balkongräcket är perfekt för att kunna sitta där ute och fika.

Kolla in vårt breda utbud av utemöbler för din balkong

Smarta balkonglådor

Dessutom kan du även köpa balkonglådor, som du kan plantera färgsprakande blommor i, och som lämnar plats åt möblerna på balkonggolvet.

Hitta din balkonglåda här

Lägg golv på balkongen

En faktor som också, enkelt, höjer mysstämningen är att lägga trätrall eller golvplattor på balkongen. Förutom att skydda betonggolvet mot märken, så ger det en varmare och mer hemtrevlig känsla.
Hitta din favorit trätrall i vårt sortiment.

När kvällen sen smyger sig på och du vill sitta ute på balkongen och beundra din utsikt eller dofta på dina odlingar, så är det alltid mysigt med belysning. Rama in din balkong med en ljusslinga, som sätter stämningen direkt.

En balkong är alltså inte en ursäkt för att inte använda dina gröna fingrar! Balkongen har nämligen oerhört mycket odlingspotential och är lätt att få både hemtrevlig och grön. Så gå ut och skapa din egna, gröna, oas.

Relaterade artiklar

Odlingslådan - ett trädgårdsland i miniatyr

Odlingslådan - ett trädgårdsland i miniatyr

Odla i en odlingslåda. Här kommer våra bästa tips och tricks för ditt trädgårdsland i miniatyr.

Lock till pallkrage - så gör du

Lock till pallkrage - så gör du

Bygg ditt eget lock till pallkragen och skapa ett mini-växthus.

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

Barnen flyttar hemifrån – 5 tips för renovering av hemmet

När barnen flyttar hemifrån kan det kännas tomt. Men det är också en unik möjlighet för er att renovera och göra om hemma.