Välj rätt tätskiktssystem - renovera badrummet själv

Välj rätt tätskiktssystem - renovera badrummet själv

Ska du renovera eller bygga nytt badrum? Vad roligt! Vid en renovering eller nybyggnation av våtrum är det viktigt att du använder rätt och godkända produkter, och att du använder dem på rätt sätt, så att ditt byggprojekt blir bra. Här kan du läsa om Biltemas svensktillverkade och godkända tätskiktssystem, ladda ner nyttig information, såsom åtgångstabeller och utförliga steg-för-steg instruktioner samt hitta information om fästmassa/kakelfix.

Vad är ett våtrum? 

Våtrum avser golv och väggar i badrum, duschrum samt golv i toalettrum, tvättstugor och utrymmen med varmvattenberedare.

Olika våtzoner

Ett våtrum delas in i 2 våtzoner.

Våtzon 1

Väggar vid badkar/dusch och väggytor minst 1 meter utanför dessa, samt våtrummets hela golvyta.

Våtzon 2

Våtrummets övriga väggytor.

Två godkända tätskiktssystem för renoveringen

Tätskiktet är det tätande materialet i våtrum, där det är viktigt med vatten- och fuktskydd. När du ska renovera ett våtrum måste du följa ett godkänt tätskiktssystem med detaljerade anvisningar och utvalda produkter. Detta förenklar ditt projekt och säkerställer att ditt våtrum uppfyller gällande branschkrav.
På Biltema har vi två svensktillverkade tätskiktssystem, som är godkända för våtrum i hela Norden och testade och provade enligt EAD030352 och EAD 030436 (tidigare ETAG 022) samt CE-märkta.
För detaljerad information om CE-märkning för våra tätskiktssystem, vänligen klicka på länken för CE-märkning som finns att hitta under respektive avsnitt för tätskiktssystem. 

 • Tätskiktssystem R
 • Tätskiktssystem F

Tätskiktssystem R

Vårt rollbara system består av två färdigblandade medel: ångspärr och tätskiktsmembran. De appliceras med roller och pensel och tillsammans bildar de ett vatten- och ångtätt skikt för ditt våtrum. Systemet kompletteras med remsor och manschetter för att täta rörgenomföringar, vägg- och golvvinklar samt eventuella skivskarvar.

94395
94386

Egenskaper och fördelar

 • Rollbart system, utan folieduk.
 • Lätt och snabb applikation genom att det rollas på i omgångar.
 • Godkänd användning ovanför golvvärme.
 • Särskilt lämplig för användning på tunga vägg- och golvkonstruktioner av exempelvis betong eller putsade/spacklade murverk.

Manual Tätskiktssystem R

Åtgångstabell Tätskiktssystem R 

CE-märkning Tätskiktssystem R

Tätskiktssystem F 

F-systemet är vårt foliebaserade system som består av ett färdigblandat tätskiktsmembran samt tätskiktsfolie. Folieduken tapetseras upp med membranet och tillsammans bildar de ett vatten- och ångtätt skikt för ditt våtrum. Systemet kompletteras med skarvlim, remsor och manschetter för att täta rörgenomföringar, vägg- och golvvinklar samt folieskarvar.

94383
94384

Egenskaper och fördelar

 • Folieduken hjälper dig att få rätt tjocklek på tätskikt över hela ytan.
 • Färdigblandade medel.
 • Godkänd användning ovanför golvvärme.
 • Kan användas på de flesta typer av underlag men är särskilt lämpad för lätta vägg- och golvkonstruktioner som uppstyvade träbjälklag eller våtrumsskiva på träreglar.

Manual Tätskiktssystem F

Åtgångstabell Tätskiktssystem F 

CE-märkning Tätskiktssystem F

Hitta rätt förpackning

När du valt systemet som passar bäst för din renovering så är det enkelt att hitta rätt produkter i någon av våra butiker. Alla förpackningar är märkta med Biltemas systemlogotyper, så att du enkelt får reda på vilket tätskiktssystem som produkten ingår i.

Våtrum - hitta rätt förpackning rev 232206.jpg    

Vattentäta tips om tätskikt

Nu hoppas vi att du känner dig redo inför din renovering, och att du har fått klarhet i vilket av våra svensktillverkade och godkända tätskiktssystem som passar dig och ditt våtrum bäst.

När du som privatperson genomför en renovering eller nybyggnation av våtrum själv, är det viktigt att du gör det fackmannamässigt. Det innebär att det material som du använder måste vara från ett godkänt system som uppfyller kraven på vatten- och ångtäthet i Boverkets Byggregler (BBR) och i Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum, gällande BBV 21:1. För att du ska lyckas med ditt tätskiktsarbete ska monteringsanvisning och BBV 21:1 följas.

Biltemas tätskiktssystem är godkända system, som uppfyller kraven på vatten- och ångtäthet enligt gällande bygg- och branschregler, vilket är en förutsättning för att din renovering eller nybyggnation ska genomföras fackmannamässigt. 

Vill du läsa mer om och få detaljerad information om våtrum som t.ex. tätskiktssystem och plattsättning, så rekommenderar vi Byggkeramikrådets (BKR) hemsida https://www.bkr.se/. Här finns de senaste branschreglerna, tips, inspiration och svar på vanliga frågor.

OBS! Våra tätskiktssystem skall inte användas utomhus eller i oisolerade källare där det finns risk för tillskjutande fukt.

Fäst med kakelfix & fästmassa

94744

Kakelfix, även kallad fästmassa, är det material som plattorna i ditt våtrum fästs med. Du ska använda kakelfix när du ska montera kakel, klinker, mosaik och fasadstenar på både väggar och golv. Oftast är kakelfixet tillverkat med cement som grund och kommer i pulverform.
När du renoverar ditt våtrum är det viktigt att du använder kakelfix som är speciellt anpassade för våtrum.

Vår fästmassa/kakelfix ingår i våra tätskiktssystem för våtrum, och kan användas på betong, flytspackel, tegel, puts och gipsskivor, både inomhus och utomhus. Har du valt golvvärme i ditt våtrum? Ingen fara, Biltemas fästmassa/kakelfix fungerar fint med både el och vattenburen golvvärme.

Åtgångtabell för fästmassa

När du applicerar kakelfixet, tänk på att den ska fördelas lika över hela underlaget. Därefter drar du med en tandspackel genom fästmassan. Anpassa storleken på spackeln/fixkammen efter dina plattors tjocklek och storlek.

Utforska alla våra produkter inom våtrum

Utbildning inom Biltemas Tätskiktssystem

Biltema bjuder in till Steg 3 utbildning i Malmö, Göteborg och Stockholm. I första hand vänder vi oss till certifierade plattsättare anslutna till Per´s branschorganisation, därefter fylls platser upp med övriga. Kursen är kostnadsfri och innehåller 2-3 timmar teori och praktik av Biltemas godkända tätskiktssystem.

Anmäl ditt intresse via länken nedan (utbildningar@biltema.com) och skicka med följande uppgifter:

 • Namn
 • Företag
 • Epost
 • Behörighetsnummer
 • Vilken ort ni avser gå på

Vi återkommer med aktuella datum för respektive kursplatser.

Anmäl mig!

Relaterade artiklar

Ditt drömbadrum - steg för steg

Ditt drömbadrum - steg för steg

Vi guidar dig i hur du skapar dina drömmars badrum.

Flytta hemifrån – flytta och inred billigare

Flytta hemifrån – flytta och inred billigare

Här är tipsen som hjälper dig att inreda din första bostad, billigare och smartare.

Så monterar du din takavvattning

Så monterar du din takavvattning

Hur installerar man hängrännor? Och vad ska man tänka igenom? Vi hjälper dig, för det är inte så svårt!