Biltema Fondation donerar 2,8 mkr till KidsOR för att skapa den första operationssalen tillägnad barn i flyktingläger

Biltema Fondation donerar 2,8 mkr till KidsOR för att skapa den första operationssalen tillägnad barn i flyktingläger

KidsOR är en välgörenhetsorganisation som arbetar för att barn ska få tillgång till säker operationssjukvård. De samarbetar med lokala kirurger och deras team för att förse sjukhus runt om i världen med den utrustning som krävs för att sjukvårdspersonalen ska kunna ge barn den vård de behöver. Biltema Foundation donerar nu 2,8 mkr till KidsOR för att finansiera uppbyggnaden av en operationssal i ett flyktingläger i nordvästra Kenya.
Publicerad 2020.12.15

Den nya operationssalen håller på att byggas i Kakuma Camp som är beläget i nordvästra Kenya. År 1992 etablerades lägret som en tillfällig facilitet, men har nu vuxit till storleken av en mindre stad med 197 000 invånare. Med hjälp av finansiering från donationen kan den nya operationssalen nu färdigställas, och här väntas upp till 1000 barn om året kunna få hjälp.

”Detta är ett unikt projekt där vi kommer att finnas tillhands för de sjukaste barnen på en av de mest svåråtkomliga platserna. Vi vet att de här livräddningsaktionerna fungerar, och vi kommer att kunna ge vård åt tusentals barn de kommande åren”, säger Garreth Wood, medgrundare till KidsOR.

Louise Wennberg, ordförande för Biltema Foundation, presenterar med glädje det nya partnerskapet. ”Att värna om barns hälsa är viktigt för oss på Biltema Foundation, och Genom Kids Operating Rooms kan vi göra just det.”

En container med utrustning har skickats till Kakuma Camp i Kenya, och den första operationen väntas genomföras i början av 2021. Läs mer om KidsOR här.