Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Allt för lödning

Köpguide lödning – hitta rätt verktyg för lödning

Ibland kan du behöva löda fast kontakter eller reparera kretskort. För att lyckas med lödningen behöver du ha rätt lödningsverktyg. I den här guiden går vi igenom vad lödning innebär och vilka verktyg du behöver.

Så går lödning till

Vid lödning sammanfogas två metallytor utan att grundmaterialet smälts. Till lödningen används ett lod som smälts fast mot grundmaterialet med hjälp av en lödpenna.

Rengör med flussmedel

När olika typer av metaller kommer i kontakt med syre oxiderar dem. Vid lödning är det viktigt att arbetsytan är ren och fri från oxider. För att avlägsna oxider och förhindra återoxidering används flussmedel. Det hjälper även lödtennet att flyta ut över lödytan. Flussmedlet kan ingå i lödtennet eller tillsättas med hjälp av exempelvis en flusspenna.

Rätt verktyg är a och o vid lödning

  • Lödpenna – ett verktyg som används för att värma och tillsätta metall för att foga samman två metallytor. Lödverktygets temperatur bör vara ca 60°C över tennlodets smältpunkt. Det får dessutom inte svalna innan lödningen är färdig.

  • Lödtenn/tennlod – det material som smälts fast mot grundmaterialet. I vårt sortiment hittar du blyfria tennlod för lödning av el och elektronik.

  • Avlödningsfläta – används för att suga upp överblivet tenn.

  • Tennsug – suger med hjälp av vakuum upp överblivet tenn.

Vanliga frågor om lödning

Vad är lödning?

Lödning innebär att två metallytor sammanfogas med hjälp av ett tennlod som smälts fast mot grundmaterialet med hjälp av en lödpenna.

Vad behöver man vid lödning?

Du behöver en lödpenna, lödtenn och en avlödningsfläta.

Vad kostar produkter för lödning?

På Biltema hittar du produkter för lödning från ca 45 kronor.