Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Allt för slipning

Köpguide slipning – välj rätt slipmaterial när du slipar

Ska du ägna dig åt slipning, putsning eller polering? Genom att välja rätt slipmaterial kan du säkerställa att slutresultatet motsvarar dina förväntningar. Det kan dock vara enklare sagt än gjort, därför har vi tagit fram denna guide för att hjälpa dig på traven!

Ett slipverktyg gör det enklare att slipa

Oavsett om du vill slipa på trä, stål eller något annat material blir ditt jobb enklare med en slipmaskin. Allt du behöver göra är att välja rätt skiva och låta maskinen göra jobbet.

Det är viktigt att din slipskiva är kompatibel med den slipmaskin som du vill använda. Ett viktigt mått att hålla koll på är den maximala diameter på slipskivor som maskinen ifråga kan använda. Även hålet i mitten av skivan bör ha en diameter som passar slipmaskinen. Genom att välja en slipskiva av rätt storlek undviker du missöden såsom att skivan går sönder och att flisor flyger ut ur maskinen.

Beroende på vad du vill slipa, putsa eller polera kan du bland annat välja mellan följande slipmaterial:

  • keramiskt slipstift
  • polerskiva
  • putsskiva
  • slipskiva
  • stålborste.

Slipmaterial för manuell slipning

Om du jobbar på ett mjukare material, såsom trä, kan du även välja att slipa materialet för hand. För att göra detta behöver du ett (eller flera) slippapper. När det kommer till denna typ av sliptillbehör behöver du tänka på slippapprets grovhet.

Du kan även välja att använda en slipsvamp när du handslipar trä, lack, färg eller spackel. Slipsvampar är till för att underlätta vid handslipning av rundade och profilerade ytor. De är flexibla och mjuka, så de lämpar sig utmärkt för att användas på kanter och ytor som annars är svåra att komma åt. Detta sliptillbehör kan användas vid såväl torrslipning som våtslipning.

Vanliga frågor om slipning

Vad är slipning?

Slipning är en process där man skapar eller förfinar en vass kant på ett verktyg eller liknande. Slipning kan antingen ske för hand med slipmaterial eller med hjälp av en maskin.

Vilka slipmaterial behöver man vid slipning?

Du bör välja slipmaterial utifrån det material som du vill slipa. Några exempel på produkter som kan användas för slipning är slippapper, stålborstar och slipstift.

Vad kostar produkter för slipning?

Slippapper och annat slipmaterial kan du få tag i för från omkring 30 kronor och uppåt. Slipmaskiner ligger i andra delen av prisspektrat.