Barn- och ungdomscyklar

Barn- och ungdomscyklar

Vare sig det handlar om att lära sig cykla eller att snabbt ta sig till och från skola och fritidsaktiviteter är det viktigt att ha en cykel du kan lita på. På Biltema har vi därför ett brett sortiment av cyklar i alla storlekar. 

För de allra minsta kan du välja mellan:

  • Balanscyklar 
  • Trehjulingar
  • Cyklar med stödhjul 

Om barnet är äldre är det bra tänka på följande när du ska hitta rätt: 

  • Användningsområde
  • Hjulstorlek 
  • Bromsar
  • Växlar

Användningsområde och storlek

Vi har olika cykelmodeller som passar till olika användningsområden. Oavsett om cykeln ska användas till och från skolan eller i skogsterräng finns här modeller som passar. Välj mellan olika färger, storlekar och tillbehör som korgar och pakethållare och hitta ditt barns perfekta cykel hos oss. 

Använd dig av tabellen för att se vilken hjulstorlek som passar för ditt barn. När det gäller lite mindre barn är det viktigt att inte gå upp i storlek för tidigt – en tumregel är att barnet ska nå ner till marken med båda fötterna när hen sitter på sadeln. 

Storlekstabell 

Bromsar

De flesta av våra barn- och ungdomscyklar är utrustade med både fotbroms och handbroms. En fotbroms innebär att cykeln bromsas när du trampar bakåt. Alla cyklar har även en så kallad V-broms fram, där ett handtag på styret gör så att bromsklossar kläms åt kring framhjulets fälg och bromsar cykeln.

En fotbroms gör att barnet inte behöver lika utvecklad koordinationsförmåga. Dock kan en fotbroms göra det krångligt för ett barn som ska lära sig cykla, eftersom barn ofta trampar både framåt och bakåt i inlärningsprocessen. Fotbroms kan även utgöra ett hinder om barnet tycker om att cykla i terräng eller på ojämna vägar, då det finns risk för att råka trycka till fotbromsen vid gupp. 

Cyklar som inte har fotbroms har istället två handbromsar – en till bakhjulet och en till framhjulet. Om du trampar bakåt på en sådan cykel åker tramporna bakåt fritt utan att något annat händer. En sådan cykel kräver lite mer koordinationsförmåga. Det är viktigt att barnet når bromshandtagen ordentligt.

Växlar

En cykel med fotbroms har eventuella växlar inbyggda i baknavet, så kallade interna växlar. Fördelen med interna växlar är att de är skyddade mot yttre påverkan och knappt behöver underhållas. 

En cykel med endast handbromsar har så kallade utanpåliggande växlar. Fördelen med sådana är att de ofta innebär fler växlar och en cykel med lägre vikt. Utanpåliggande växlar innebär dock mer underhåll och är känsligare för yttre påverkan. 

Glöm inte hjälmen!

Glöm inte hjälmen!

Att cykla är en utmärkt form av motion men det är viktigt att utrusta sig rätt.

Läs mer
Vårda ditt elcykelbatteri

Vårda ditt elcykelbatteri

Ett batteri till en elcykel har en förväntad livslängd på 3-5 år om det sköts och underhålls på rätt sätt.

Läs mer
Cykla på vintern

Cykla på vintern

Se till att du cyklar säkert även under vintersäsongen.

Läs mer