Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Båtvård

Köpguide båtvård – alla båtvårdsprodukter du behöver för båtskötseln

På samma sätt som din bil behöver tvättas och underhållas, krävs även båtvård för att hålla båten i toppskick. För att du ska kunna utföra ett fullgott båtunderhåll krävs båtvårdsprodukter av olika slag. I denna köpguide belyser vi just produkter för båtskötsel.

Båtvårdsguide

Tvätta båt och motor

Det första steget i all båtvård är att tvätta båtens exteriör. Detta är viktigt att göra av fler anledningar än enbart att hålla båten ren och snygg. Till att börja med ser du genom att rengöra din båt till att avlägsna vattenlevande organismer som åker snålskjuts på din båt. Därför är det viktigt att inte bara rengöra båten invändigt utan även utvändigt.

Båtrengöring är även en viktig process för att skydda båtens struktur genom att hålla finishen intakt. För om du färdas på havet kan saltvattnet vara korrosivt och repa båten. Och även om du bara använder din båt i sötvatten är det viktigt att rengöra båten mellan varven. Glöm inte att även tvätta motorn!

Har du rengjort båten inför hösten? Ta då gärna del av våra tips på vad du bör tänka på inför båtupptaget!

Polera båten

Med tiden kommer din båts skinande gelcoat börja oxidera och ge ett tråkigt intryck. Oroa dig inte – genom att polera båten kan du återställa den till sitt forna jag!

Arbetet med att polera en båt kan delas in i tre delar:

 1. Applicera rubbing på din båt.
 2. Applicera båtpolish.
 3. Vaxa båten med ett båtvax.

Vi har skrivit en separat guide som närmare beskriver hur du tvättar och polerar båten. Spana gärna in den för att få mer information om hur du går tillväga för att göra detta!

Så målar du din båt med bottenfärg

Det är viktigt att ha tålamod när det kommer till båtskötsel. Detta gäller inte minst då du ska måla din båt med bottenfärg, i synnerhet då du målar båten utomhus. Vänta med detta tills väderleken tillåter så att förutsättningarna är de bästa.

Därefter kan du skrida till verket och följa dessa steg:

 1. Se till att du har allt du behöver för att kunna måla din båt.
 2. Använd skyddsutrustning i form av täckande kläder, handskar, munskydd och skyddsglasögon.
 3. Säkerställ att ventilationen är god.
 4. Märk upp vattenlinjen och täck över de ytor som inte ska målas med maskeringstejp.
 5. Kontrollera så att den yta som ska målas med bottenfärg är ren, fast och torr.
 6. Avlägsna eventuell lös bottenfärg. Mellan varven kan det vara en god idé att avlägsna all gammal färg från båtens botten.
 7. Slipa ner underlaget så att det blir helt och jämnt.
 8. Börja sedan måla ytan med en roller eller pensel. Applicera lite extra färg på de delar av skrovet som utsätts för mest friktion.
 9. När färgen har torkat är båten redo att sjösättas!

 

FAQ Båtvård

Varför bottenmåla båten?

Havstulpaner och andra organismer ökar motståndet i vattnet och får båten att gå långsammare samt dra mer bränsle. Genom att bottenmåla båten kan du förhindra att vattenlevande organismer får fäste på båtens botten.

Hur länge ska bottenfärg torka?

Hur lång tid det tar för bottenfärgen att torka varierar bland annat utifrån temperatur. Följ därför instruktionerna på färgburken för bästa resultat.