Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Båtfärger

Köpguide båtfärger - förläng båtens livslängd

Har det blivit dags att måla om båten inför sommarsäsongen? Båtmålning är en av de vanligaste sysslorna inför den kommande sjösättningen. Det är också ett väldiskuterat samtalsämne bland båtfantaster. Vad ska du som båtägare tänka på vid val av båtfärg? I denna köpguide delar vi med oss av några av våra bästa tips och råd.

Vad är båtfärg?

Båtfärg är en marin färg speciellt framtagen för att användas på båtar. Genom att måla båten kan både skydda den mot yttre faktorer såsom beväxning och UV-strålar, och förbättra båtens utseende. Båtfärgen bildar en skyddande film mellan båten och omgivningen, vilket förlänger båtens livslängd.

Båtfärg skyddar bland annat:

  • Trä från att ruttna och vittra
  • Stål och aluminium från att rosta och korrodera
  • Däcket från slitage
  • Skrovet från beväxning av exempelvis havstulpaner

Välj rätt båtfärg

Vilken båtfärg du ska välja beror bland annat på om den ska användas ovan eller under vattenlinjen, vilket underlag den ska användas på, om den ska användas på insidan eller utsidan av båten och var båten ligger.

Båtfärg och båtlack ovan vattenlinjen

Målning med täckfärg eller båtlack ovan vattenlinjen förbättrar båtens utseende och ger skydd mot väder och vind. Det finns färger som är speciellt framtagna för att användas på ytor ovanför vattenlinjen som både skyddar och bevarar materialet.

Båtfärg under vattenlinjen

Den båtfärg som används under vattenlinjen kallas även bottenfärg. Bottenfärg skyddar skrovet mot beväxning och tar bort onödig ytstruktur som annars skulle öka friktionen mot vattnet. Det finns i praktiken två typer av bottenfärger – kemiska bottenfärger som avger gifter och fysikaliska bottenfärger som bildar en yta där växter och djur inte får fäste.

Välj rätt färgsystem

Inom båtvärlden brukar det talas om två olika typer av färgsystem: 1-komponentsfärger och 2-komponentsfärger. Skillnaden mellan de två systemen är att en 1-komponentsfärg är färdig att använda som den är, medan en 2-komponentsfärg måste blandas ut med en härdare för att härda.

Innan du väljer färgsystem bör du även känna till följande:
Du bör inte använda 2-komponentsfärger på en 1-komponentsfärg. Du kan däremot använda en 1-komponentsprodukt på både 2- och 1-komponentsfärger. Om du vill byta från ett 1-komponentssystem till ett 2-komponentssystem måste det gamla 1-komponentsfärgen avlägsnas först.

Ett 2-komponentssystem står emot mer slitage än ett 1-komponentssystem och håller därför längre.
Både 2- och 1-komponentssystem kräver regelbunden ommålning.

Tänk på... 

Utifrån en miljöaspekt, och beroende på i vilken typ av vatten och var du kör din båt, så måste du anpassa vilken typ av bottenfärg du målar din båt med. Så innan du målar, läs alltid på vilka regler som gäller för just där du har din båt.
Innan du börjar måla din båt råder vi dig även att kolla upp de regler och riktlinjer som finns i ditt område, gällande att måla båten själv.

Vanliga frågor om båtfärger

Spelar det någon roll vilken båtfärg jag använder?

Ja. Det avgörs bland annat av var du ska använda den, vilken färg du använt tidigare och vilket material du ska måla på. Vilken bottenfärg du ska välja beror dessutom på i vilket vatten båten ska framföras.

Hur vet jag vilken båtfärg jag ska ha?

Vilken båtfärg du ska välja beror bland annat på om du ska måla ovan eller under vattenlinjen och vilket material du ska måla.

Varför ska jag använda båtfärg?

Båtfärg används bland annat för att skydda båten mot yttre påfrestningar såsom väder, vind, saltvatten och nötning, men också för att förbättra dess utseende.