Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Bojar & garnblåsor

Köpguide bojar – flytbojar för förtöjning eller markering

Många båtägare tycker det är praktiskt att använda bojar för förtöjning. Vissa ägare av båtar köper dessutom ny boj med jämna mellanrum medan andra gör detta mer sällan. Om du har begränsad tidigare erfarenhet på området kan det kännas som något av en utmaning. Men genom att följa våra enkla tips nedan kan du förenkla ditt val av båtboj.

Så väljer du rätt boj till din båt

En förtöjning vid enbart en boj görs ibland endast om det inte är möjligt att angöra vid en brygga. Detta kan till exempel bero på att båten inte kan närma sig bryggan mer på grund av sitt djupgående. Men många ser också förtöjning vid bojar som ett praktiskt alternativ till att förankra båten. Det finns dock vissa saker som du bör ha i åtanke när du ska köpa en flytboj.

När du väljer vilken boj du ska köpa bör du ha båtens storlek i åtanke. Det är nämligen viktigt att bojen används är tillräckligt stor för din båt. Den bör ha en bärighet som motsvarar den bärkraft som krävs. Även vikten på den kätting som används är en faktor som bör tas i beaktande.

En annan sak som du bör tänka på är din budget för köpet av flytboj. Du kan till exempel köpa en billig och enkel garnblåsa utan några krusiduller för under en hundralapp. Men en sådan lämpar sig bäst som markerings- och nätboj. När du behöver en boj till din båt bör du istället välja en rejälare och mer avancerad förtöjningsboj. Sådana bojar är dels större men väger också mer samt har en ten med öglebult i mitten.

Även bojens material är en egenskap som du bör titta på. Du kan till exempel välja en uppblåsbar boj i PVC-plast. Men i Biltemas utbud finner du även bojar av UV-beständigt EVA-skummaterial. Den senare varianten är punkteringssäker och 100 % vattentät. Det finns med andra ord bojar för alla plånböcker och ändamål!

Vanliga frågor om bojar

Hur förtöjer man vid en boj?

För att förtöja vid en boj förtöjer du din båt till bojens öglebult.

Vad använder man en boj till?

Du kan använda en boj för att förtöja din båt utan brygga. Bojen kan även användas för att markera föremål som är belägna under vattnet.