Köp & Hämta  - Köp online och hämta i varuhus inom 2 timmar! Biltema Appen  - 19 000 artiklar i din ficka! Mitt Biltema  - Ett roligare och enklare sätt att vara kund hos oss!

Båtfendrar

Köpguide fendrar – skydda din båt från skador

Fendrar är viktiga då de skyddar båtens skrov från skada vid kontakt med bryggor, pålar och andra båtar. Din båt är en dyrbar investering men det är förhållandevis billigt att köpa en fender till båten. Det är alltid bättre att ha en båtfender för mycket än att ha för få fendrar. Men vad ska man tänka på när man köper en fender?

Så väljer du rätt fendrar till din båt

Det finns flera olika sorters fendrar som används i olika situationer. Generellt sett är en vanlig avlång båtfender främst avsedd för kortare och lättare båtar. En rund fender lämpar sig bättre för större och tyngre båtar. Dessutom kan du använda en bryggfender för att skydda din båt när du lägger till.

Valet av fendrar bör göras utifrån:

  • Din båts storlek och vikt – ju större och tyngre båt desto fler fendrar.
  • Väderförhållandena vid förtöjning – ju starkare vindar desto större behov av fendrar.

Viktigt med rätt antal och storlek på fendrar

En båtfender behöver användas på rätt sätt för att fylla sin funktion. Därför är det viktigt att du väljer rätt antal fendrar och placerar dessa på ett korrekt sätt. Du bör placera din fender så att botten av den precis snuddar vid vattenytan. Därefter höjer du fendern ungefär fem centimeter.

Även antalet fendrar är en viktig faktor att ta i beaktande. För en mindre båt på cirka fem meter kan det räcka med två stycken per sida. Har du istället en tio meter lång båt kan du behöver tre fendrar. För varje ytterligare fem meter i båtlängd bör du använda ytterligare en fender på varje sida. I blåsiga väder där din båt riskerar att slungas mot en brygga eller en annan båt är det bra att ha fler.

Sammanfattningsvis kan vi ge dig följande råd:

  • Köp tillräckligt många och stora fendrar för din båt. Införskaffa gärna några fler än vad du tror dig behöva.
  • Genom att skaffa flera olika sorters fendrar kan du förbereda för olika situationer.

Vanliga frågor om fendrar

Vad är en fender?

En fender är en slags stötfångare för båtar som skyddar båten från skada.

Vilken storlek på fendern ska man ha?

En bra tumregel är att fendern bör vara minst 1 centimeter i diameter per meter båt.

Hur pumpar man en fender?

Du kan pumpa din fender med en vanlig luftpump.